Er is een kandidaat-partijvoorzitter bij SP.A: Hannes De Reu

Er is een kandidaat om voorzitter te worden van SP.A: Hannes De Reu, nog onbekend bij het grote publiek, neemt de handschoen op. De Reu is federaal verantwoordelijke van jeugdbeweging "FOS Open Scouting". "Ik wil mensen weer enthousiast maken voor SP.A", zegt De Reu in "De ochtend" op Radio 1.

SP.A verloor op 26 mei opnieuw heel wat stemmen. In het Vlaams Parlement moesten de Vlaamse socialisten 3,6 procent van hun stemmen inleveren. In de Kamer heeft SP.A nog negen zetels, een historisch dieptepunt.

Vlak na de verkiezingen bood John Crombez zijn ontslag aan als partijvoorzitter. Het partijbureau weigerde dat ontslag en vroeg Crombez om aan te blijven tot er een nieuwe voorzitter is gevonden.

Nu maakt de eerste kandidaat-voorzitter zich bekend: de 33-jarige Hannes De Reu. Hij is voormalig Belgisch kampioen roeien en werkt op dit moment voor jeugdbeweging "FOS Open Scouting". (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Al lang militant van de partij"

Bij het grote publiek is Hannes De Reu nog geen klinkende naam, "maar ik ben wel al lang lid van de partij", klinkt het. De Reu werkte eerder ook op het kabinet van Johan Vande Lanotte (SP.A) en op het partijhoofdkwartier.

"John Crombez was een zeer goede staatssecretaris, en iedereen ging ervan uit dat hij daarom ook een goede voorzitter zou zijn", aldus De Reu in De Ochtend op Radio 1. "Maar we moeten vaststellen dat we een ander profiel nodig hebben. In plaats van een goede bestuurder, hebben we iemand nodig die een nieuwe visie op tafel kan leggen en mensen enthousiast kan maken."

We hebben een ander profiel nodig als partijvoorzitter: iemand die mensen enthousiast kan maken.

Hannes De Reu, SP.A

De Reu komt zelf met zijn kandidatuur naar buiten. "Als onbekende kandidaat zal ik tijd nodig hebben om de harten te winnen. Daarom neem ik nu een voorsprong."

Volgens De Reu moeten de grote uitdagingen van de 21e eeuw als één groot geheel worden aangepakt. "Ons economisch systeem slaagt er niet in de ongelijkheid in te dammen, het klimaat op orde te houden en de mens gelukkiger te maken. Ons economisch systeem moet veranderen en daar kan de socialistische partij antwoorden bieden."

Andere kandidaten hebben zich nog niet gemeld. Op 9 november stemmen de leden over de nieuwe voorzitter.

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen