Droomt u van een eigen stukje heide? Op de Hoge Veluwe mag u het zelf knippen

Het nationale park de Hoge Veluwe in Nederland biedt bezoekers komend weekend de kans een stukje heide af te knippen en mee naar huis te nemen. Het gaat om een perceel dat in het najaar sowieso wordt gemaaid.

Het is een van de strakke regels die doorgaans gelden in natuurparken: pluk geen bloemen of andere planten, of blijf helemaal van de vegetatie af. Niks daarvan in het nationale park de Hoge Veluwe in Nederland komend weekend: daar mag iedereen die dat wil een stukje heide afknippen en mee naar huis nemen.

Het initiatief gaat met een aantal voorwaarden gepaard. Het mag enkel op 24 en 25 augustus tussen 10 en 17 uur. U moet zelf een snoeischaar meebrengen en vooraleer u mag beginnen te knippen, moet u een "heide-tegoedbon" in het centrum van het park ophalen. Natuurgidsen zullen alles in goede banen leiden.

"Het nationale park de Hoge Veluwe staat voor een weloverwogen beheer van zijn terreinen en de daarbij behorende flora en fauna", schrijft het natuurpark op Facebook. "Een van de terreintypen in het park zijn de heidevelden. Het zijn natuurgebieden die door de mens zijn gemaakt en die vragen om beheersmaatregelen zoals begrazing, afbranden, plaggen en maaien."

"Op een plek waar de beheermethode maaien wordt toegepast, biedt het park deze zomer een unieke mogelijkheid. Want waarom zouden wij onze bezoekers niet de kans geven om een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen, voordat het heideperceel in het najaar gemaaid wordt?"

Nationale heidedagen

Bij ons staat de Mechelse Heide dezer dagen mooi in bloei ondanks de droge en hete zomer. "Het Journaal" ging naar Maasmechelen waar dit weekend bezoekers welkom zijn op de nationale heidedagen. Daar mag u vooralsnog niet met uw snoeischaar aan de slag.

Bekijk hieronder het verslag over de nationale heidedagen uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen