Een lokaal ziekenhuis getroffen door een luchtaanval van het Syrische regeringsleger
AFP or licensors

Humanitaire corridor geopend voor Syrische burgers in belegerd gebied

In het noordwesten van Syrië is een humanitaire corridor geopend voor burgers die tussen de gevechten vastzitten. Het gaat om het grensgebied tussen Hama en Idlib. Dat laat de Syrische regering vanmorgen weten. Al sinds april voert het regeringsleger samen met Rusland een offensief om de regio Idlib weer in handen te krijgen. Volgens de Verenigde Naties zijn bij de gevechten al honderden doden gevallen.

De afgelopen dagen heeft het Syrische leger heel wat dorpen veroverd ten noorden van Hama, aan de grens met Idlib. Onder meer het dorp Khan Shaykhoun is vandaag heroverd. Het dorp kreeg twee jaar geleden enorm veel aandacht na een vermoedelijke aanval met gifgas. De Syrische oppositie sprak toen van bijna 90 doden.

Met het offensief wil de Syrische president Bashar al-Assad heel de regio Idlib heroveren. Idlib is voor Assad de laatste stap om zijn overwinning tegen de rebellen uit te roepen. In het gebied zijn nog altijd radicaal islamistische groepen actief, met voornamelijk HTS (afgesplitst van Al Qaeda in 2017) en Izza. De twee groepen zijn actief op sociale media en verspreiden video's waarin ze hun aanvallen tegen de regeringstroepen laten zien.

Video van de Izza-groep toont een aanval tegen de regeringstroepen:

Turkse aanwezigheid

Ook Turkse soldaten staan niet ver van de gevechten. Volgens een akkoord tussen Rusland en Turkije mogen de Turken 12 militaire observatieposten houden in Idlib. De afgelopen dagen ontsnapte een Turks militair konvooi nipt aan de luchtaanval door het Syrische leger. Er vielen toen geen slachtoffers.

Reddingswerkers dragen een slachtoffer na een luchtaanval door het regeringsleger in het dorp Benin in Idlib
AFP or licensors

De Verenigde Naties uiten opnieuw bezorgdheid over de humanitaire toestand van de burgers in de regio. Volgens de VN zijn al honderden doden gevallen en honderduizenden mensen ontheemd sinds het begin van de gevechten. Drie miljoen mensen verblijven nog in het gebied.

Meest gelezen