Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Indonesië legt het internet plat in oostelijke provincie Papoea om onrust te bedwingen

De Indonesische overheid heeft het internet en de mobiele communicatie in het oostelijke gebiedsdeel Papoea tijdelijk platgelegd. Dat moet "de verspreiding van opruiende en racistische provocaties" verhinderen. Sinds het weekend zijn er onlusten in Papoea, het westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea.

"Sinds vanochtend is het internet in Papoea volledig stilgelegd", zo kondigde de woordvoerder van het ministerie van Telecommunicatie in de hoofdstad Jakarta aan. Als reden wordt aangegeven dat er de voorbije dagen te veel ophitsende berichten zijn verspreid om de onrust in Papoea aan te wakkeren. Gisteren zijn 1.200 militairen en politieagenten naar het eiland gestuurd om de onrust te bedwingen.

Wij zijn geen apen. Wij zijn mensen die onafhankelijkheid willen

Albert Mungguar, woordvoerder van de studentenbeweging van de Papoea's

Sinds het weekend wordt er in Papoea op grote schaal betoogd en zijn overheidsgebouwen, winkels en auto's in brand gestoken. De inwoners zijn woedend nadat een veertigtal studenten van Papoea-afkomst een tijdlang waren opgepakt in de Indonesische stad Surabaya op Java. Die zijn intussen wel vrijgelaten, maar werden door een menigte uitgescholden voor "apen" en "honden". 

Dat is niet zo uitzonderlijk, want de Papoea's klagen al lang over racisme en discriminatie door de andere Indonesiërs. De Papoea's behoren tot de Melanesische bevolkingsgroep en zijn verwant aan de inwoners van andere eilanden in de Stille Oceaan zoals Fiji, Vanuatu en de Salomonseilanden.

De meeste inwoners van Indonesië horen bij de grotere Austronesische of Maleise groep die ook de meeste Maleisiërs, inwoners van Brunei, de Filipijnen of de autochtone bewoners van Taiwan omvat. 

Dilemma voor president Widodo

De Indonesische president Joko Widodo zit erg verveeld met het protest in Papoea. Widodo werpt zich op als een moderne president met aandacht voor de arme bevolking en wil zich als democratisch verkozen leider afzetten tegen de oude traditie van dictatuur en onderdrukking. (Lees verder onder de foto).

Politieagenten proberen zonder veel succes het protest in Papoea onder controle te houden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Widodo zal dus wellicht brutale repressie zoals in het verleden willen vermijden, maar staat wel onder druk van de nationalistische reflexen van zijn eigen bevolking. Te veel toegeven aan de Papoea's kan dan ook tot kritiek leiden. Bovendien is er ook de invloed van het leger dat vanouds beducht is voor separatistische bewegingen in Indonesië.

Naast het incident met de Papoease studenten is er ook de 50e verjaardag van het "referendum" waarbij Papoea aangehecht werd bij Indonesië. De facto ging het toen om een raadpleging van een duizendtal stamhoofden die onder druk van de militaire dictatuur van Suharto voor aanhechting bij Indonesië stemden. Eerder had Nederland Papoea in 1963 overgedragen aan Indonesië op voorwaarde dat er binnen de zeven jaar een referendum zou komen.

Papoea is het westelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea. Dat andere deel werd in 1975 onder de naam Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) onafhankelijk van Australië. Beide gebiedsdelen zijn erg arm en weinig bevolkt, maar beschikken wel over bodemrijkdommen. Zo ligt de grootste goudmijn ter wereld en de op een na grootste mijn voor kopererts in het Indonesische deel van Papoea.

Meest gelezen