AP1993

Israël stort half miljard euro aan achterstallige belastingen door aan de Palestijnen

De Palestijnse Autoriteit heeft donderdag 2 miljard sjekel (513 miljoen euro) aan belastingen ontvangen die Israël nog verschuldigd was. De betaling is een welgekomen financiële injectie voor de Palestijnse Gebieden, die kampen met een financiële crisis door het geschil over belastingen met Israël.

Het Palestijnse bestuur zag een groot deel van zijn inkomsten verloren gaan na het besluit van Israël in februari om de betaling van een deel van de belastingen en de douanerechten die het namens de Palestijnen int, op te schorten. Volgens de Wereldbank vertegenwoordigen al die belastingen en douanerechten 65 procent van de inkomsten van het Palestijnse bestuur.

Enkele dagen geleden werd een akkoord bereikt dat Israël toch het belastinggeld op olie en brandstof ter waarde van meer dan een half miljard euro zou overdragen aan het Palestijnse bestuur. "Het terugvorderen van dit geld zal een deel van de financiële crisis oplossen die veroorzaakt wordt door het bevriezen van de betalingen van Palestijnse fondsen door de Israëlische regering", zei Hussein al-Sheikh, de Palestijnse minister van Burgerzaken. Daarnaast merkte hij op dat dit slechts een deel is van de betalingen die Israël aan de Palestijnen verschuldigd is.

Israël wilde met het opschorten van de belastingen druk uitoefenen op het Palestijnse bestuur om de betaling stop te zetten van uitkeringen aan gezinnen van Palestijnen die in de gevangenis zitten of gedood werden op beschuldiging van aanslagen op Israël. 

AFP or licensors

Meest gelezen