In juli verscheen de Kosovaarse ex-premier Haradinaj voor het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.

Kosovo ontbindt het parlement en dat bemoeilijkt gesprekken met Servië

Het parlement van Kosovo heeft zichzelf ontbonden. De aanleiding is een regeringscrisis die uitbrak nadat was gebleken dat voormalig premier Ramush Haradinaj betrokken was geweest bij oorlogsmisdaden in de oorlog tegen Servië. 

Een grote meerderheid van de parlementsleden stemde voor de ontbinding van het parlement in Pristina. Er komen dus nieuwe verkiezingen en die moeten een uitweg bieden uit de politieke crisis die nu al maanden duurt. 

De crisis brak uit in juli toen premier Ramush Haradinaj ontslag moest nemen nadat het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag hem had beschuldigd van oorlogsmisdaden in de oorlog tegen Servië. Tijdens dat conflict in 1999 maakte Haradinaj deel uit van de Kosovaarse rebellengroep UCK.

Sindsdien waren de politici in Kosovo er niet in geslaagd om een nieuwe meerderheid te vinden. Het woord is dus binnenkort aan de kiezer. 

Dialoog met Servië vlot niet echt

Kosovo mag dan klein zijn, de crisis heeft ook gevolgen buiten de grenzen. Zo liggen de gesprekken met Servië stil. Dat land erkent de onafhankelijkheid van Kosovo nog altijd niet, al lijkt een echt conflict ook niet voor morgen. 

Sinds 2011 probeert de Europese Unie als bemiddelaar een compromis tussen Servië en Kosovo uit de brand te slepen, maar dat vlot niet echt. Tot 1999 maakte Kosovo deel uit van Servië, dat er zich echter moest uit terugtrekken na een militair ingrijpen van de NAVO. 

Nadien riep Kosovo de onafhankelijkheid uit. Die wordt erkend door de meeste westerse landen (waaronder België) en Japan, maar niet door Servië, Rusland en andere staten. De EU heeft er echter belang bij dat het gistende conflict bezworen wordt om de stabiliteit op de oostflank in de Balkan te herstellen.

Meest gelezen