Federale politie ontkent met klem dat legionella is aangetroffen in kazerne in Etterbeek

De federale politie ontkent met klem dat in een kazerne in Etterbeek legionella is aangetroffen. Eerder had de socialistische vakbond ACOD gezegd dat "een bacterie" in de douches was gevonden. "Syndicale ego-tripperij aan de hand van fake news is schadelijk", zegt de politie in een mededeling.

"Er wordt beweerd dat de legionellabacterie is aangetroffen in de politiekazerne in Brussel", zegt woordvoerder Sarah Frederickx van de federale politie vanavond in een persbericht. "Deze berichtgeving wordt ten stelligste ontkracht door de federale politie. De commissaris-generaal van de federale politie betreurt die verkeerde berichtgeving en is vlijmscherp voor de verantwoordelijke ervan: “Syndicale ego-tripperij aan de hand van fake news is schadelijk. Die bewering behoeft geen staalname"."

"De enige juiste informatie werd gisterenavond gecommuniceerd, bij unanimiteit, door het Hoog Overlegcomité, namelijk dat er, op grond van de beschikbare informatie, resultaten van testen en de reeds genomen maatregelen,  geen groot probleem is voor de gezondheid van de personeelsleden."

"De federale politie neemt de gezondheid en het welbevinden van haar personeelsleden zeer ernstig en betreurt daarom ten zeerste elke berichtgeving die onterechte bezorgdheden kan aanwakkeren en de goede werkafspraken ondermijnen."

Legionella

Het persbericht volgt op beweringen van Marc Duplessis van de socialistische vakbond ACOD eerder vandaag dat "een bacterie" was gevonden. "Tijdens één van die metingen, onder meer in de douchezaal, werd vastgesteld dat daar een bacterie aanwezig was", zei hij. "Om veiligheidsredenen heeft men het volledige complex gesloten. De douches zullen dus, samen met het hieraan gekoppelde sanitair, niet meer gebruikt kunnen worden." 

Onverwachte feiten

"Deze feiten gebeurden heel onverwachts", zei hij nog. "Er werden regelmatig onderhoudstaken uitgevoerd sinds de legionellabesmetting in het kwartier Kroon in Elsene in 2007."

"De schoonmaakdiensten en de onderhoudsdiensten van de federale politie deden telkens het maximale om via een schoktherapie te voorkomen dat er sporen van legionella zouden kunnen ontstaan in de waterleidingen. We kunnen nu alleen maar toejuichen dat we de oorzaak snel gevonden hebben. Hierdoor zijn er gelukkig geen slachtoffers gevallen binnen dit complex en op deze site."

Nieuwe douches

Volgens Duplessis is het douchecomplex zeer oud.  "Ik denk dat de renovatiewerken aan dat douchecomplex en het gebouw ontzettend veel zullen kosten. Het gebouw zou dan ook beter gesloten worden. Het is nu aan de Regie der Gebouwen om te kijken welke optie er openblijft en wat de vraag van de federale politie zal zijn. In een kazerne waar ongeveer 2.000 mensen werken, zal er nu uiteraard een gebrek aan douches ontstaan binnen dat complex. De nood aan nieuwe douches is dus groot."

Meest gelezen