Mysterieuze trillingen in Teralfene (Affligem) zijn afkomstig van bedrijf Rendac

De trillingen die de inwoners van Teralfene, een deelgemeente van Affligem, al enkele dagen voelen, komen van Rendac in Denderleeuw, een bedrijf dat dierlijke resten verwerkt. Er is een onderzoek geweest en het bedrijf heeft intussen de nodige aanpassingen gedaan.

Al een tijdje hebben de inwoners van enkele straten in Teralfene last van trillingen, daardoor rammelen hun deuren en ramen. Het gemeentebestuur van Affligem liet metingen uitvoeren naar de trillingen en de akoestiek in de ondergrond. Daaruit blijkt dat de trillingen afkomstig zijn van het bedrijf Rendac. Dat haalt kadavers en dierlijk restmateriaal op voor verwerking en vernietiging. 

Het bedrijf liet intussen zelf metingen doen. Hieruit blijkt dat, naar alle waarschijnlijkheid, de trillingen en de akoestische overlast te wijten zijn aan het uitvallen van twee motoren van de vergistingsinstallatie van Rendac. Hierdoor takt men af op één fakkel, waardoor er een lage frequentie ontstaat. Die frequentie geeft de trilling en het irritante gezoem.

Oplossing

Rendac heeft intussen de nodige aanpassingen gedaan waardoor er geen twee motoren tegelijkertijd kunnen uitvallen. Tussen Rendac en de gemeente Affligem is er een heel open communicatie. Beide streven ernaar om het ongemak voor de inwoners van Teralfene zo snel mogelijk uit de wereld te helpen.

Burgemeester van Affligem Walter de Donder (CD&V): "Ik wens VITO, Rendac, de KU Leuven, de leden van het schepencollege met de diensten Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening te bedanken om alles in het werk te stellen om snel naar een oorzaak en een oplossing te zoeken. De inwoners van de deelgemeente Teralfene hoeven zich geen zorgen te maken. De gemeente zal, telkens wanneer er verder relevant nieuws zou zijn, communiceren."

Meest gelezen