Nooit eerder vastgesteld: Nijlpaard uit dierenpark in Nederland blijkt interseksueel

Een nijlpaard dat dinsdag overleden is in het dierenpark Wildlands in Emmen in Nederland had zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Dat is gebleken uit de autopsie die op het dier werd uitgevoerd. Het is de eerste keer dat zoiets vastgesteld wordt. 

Job Stumpel, dierenarts bij Wildlands, noemt het "een ongelofelijke, bijzondere vondst". "Bij ons weten is dat nog nooit waargenomen of beschreven bij een nijlpaard", zei hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het 11-jarige nijlpaard Hasana overleed dinsdag plots. Het dierenpark wilde graag weten wat de doodsoorzaak was. "We hebben haar lichaam naar de Universiteit in Utrecht gestuurd waar ze de organen bestuderen en het dier uit elkaar halen. Ze kwamen erachter dat de doodsoorzaak een acute darmdraaiing is geweest." 

Bij ons weten is dit nog nooit waargenomen of beschreven bij een nijlpaard. 

Job Stumpel, dierenarts Wildlands

Maar de autopsie bracht dus nog iets anders aan het licht. "Wat absoluut opviel, is dat dit nijlpaard geen baarmoeder en geen eierstokken had, ondanks het feit dat het er aan de buitenkant wel uitzag als een vrouwelijk nijlpaard. Ze had wel twee testikels en iets dat op een penis leek en dat zat op de plek waar normaal de vrouwelijke geslachtsorganen zitten."   

Een verklaring voor deze "genderneutrale" kenmerken kan zijn dat Hasana bij haar geboorte een helft van een tweeling was. Dat is zeer uitzonderlijk bij nijlpaarden, die doorgaans maar één jong krijgen. Het tweelingbroertje van Hasana heeft slechts vier dagen geleefd, maar de tijd samen in de baarmoeder kan de oorzaak van de mannelijke kant zijn.

"Bij koeien komt dit vaker voor"zegt Stumpel. "De vliezen van de foetussen in de buik maken dan tijdens de ontwikkeling contact, waardoor het vrouwtje  blootgesteld wordt aan de mannelijke hormonen van het broertje. Daardoor gaat het vrouwelijke dier mannelijke kenmerken ontwikkelen.” 

Beluister het gesprek met Job Stumpel in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen