Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Omstreden Iraanse supertanker vaart dan toch niet naar Griekenland, waarheen dan wel?

De Iraanse tanker "Adrian Darya" die eerder aan de ketting was gelegd in Gibraltar, zou dan toch niet naar Griekenland varen zoals eerder aangekondigd. Het is niet duidelijk wat het schip dan wel gaat doen. Wel zeker is dat de tanker de inzet wordt van een touwtrekken tussen de Verenigde Staten en Iran. 

De Griekse premier Kyrikos Mitsotakis heeft vandaag bevestigd dat de Adrian Darya niet zal aanmeren in zijn land. "Wij hebben geen verzoek gekregen om aan te meren in een Griekse haven", zei Mitsotakis aan de Franse tv-zender France 24. 

Eerder was nochtans gezegd dat de Adrian Darya zou aanmeren in de Griekse haven van Kalamata in het zuiden van het schiereiland Peloponessos. De Verenigde Staten hadden echter iedereen gewaarschuwd om die tanker niet toe te laten.

Volgens de VS probeert Iran olie te smokkelen naar het regime van Bashar al-Assad in Syrië, wat verboden is door internationale sancties. Ook zegt de VS dat de tanker opereert voor een bedrijf dat nauw verbonden is met de Iraanse Revolutionaire Wachten en dat korps is door de VS onlangs op de lijst van terreurgroepen geplaatst. 

"Met alle middelen tegenhouden"

De Adrian Darya is de nieuwe naam van de "Grace 1", de Iraanse supertanker die onlangs door Britse commando's was onderschept en aan de ketting was gelegd in Gibraltar. Na weken oponthoud is de bemanning vrijgelaten en mocht de tanker dan toch vertrekken, ondanks Amerikaanse bezwaren. 

Het schip vaart nu ergens tussen de kust van Algerije en het Italiaanse eiland Sardinië naar het oosten in de Middellandse Zee. Nu Griekenland de tanker niet zal ontvangen, is het de vraag waar het schip nu wel naartoe zal varen. De Verenigde Staten dreigen ermee om te verhinderen dat het schip naar Syrië zou varen, maar zetten ook andere landen onder druk om het de toegang te weigeren.

De Adrian Darya is een VLCC (Very Large Crude Carrier) -de op een na grootste categorie van tankers-  en heeft twee miljoen vaten ruwe olie uit Iran aan boord. Ter vergelijking: een industrieland zoals Zuid-Korea verbruikt ongeveer drie miljoen vaten olie per dag. Het schip is om Afrika gevaren en is te groot om door het Suezkanaal terug te varen. Iran ontkent dat de tanker olie vervoert naar Syrië maar als die enorme voorraad olie ook elders niet verkocht geraakt, zwalpt dat schip maar rond als inzet van sterk touwtrekken tussen Washington en Teheran.

Meest gelezen