Kevin De Bruyne en Dries Mertens promoten Nederlands bij voetbalclubs in de Rand met memoryspel

Voetbalclubs in de Vlaamse Rand trekken vaak een divers publiek aan met heel wat Frans- en anderstalige kinderen. Ook jonge voetballers uit Waals-Brabant en het Brussels Gewest trekken regelmatig naar Vlaamse clubs in de Rand. Een memoryspel waaronder Rode Duivels Kevin De Bruyne en Dries Mertens hun schouders zetten, leert hen op een speelse manier alle basiswoorden die nodig zijn om in het Nederlands te sporten.

De Rode Duivels Dries Mertens en Kevin De Bruyne promoten een memoryspel om jonge voetballers in de Vlaamse Rand Nederlands aan te leren. De voetbalclubs in de Vlaamse Rand zijn vaak goed uitgerust en hebben een sterke jeugdwerking. Voetbal is ook een universele en volkse sport. Die twee samen zorgen voor een sterke instroom van anderstalige kinderen van diverse afkomst. Vaak kiezen ouders uit het Brussels Gewest of zelfs Waals-Brabant voor Vlaamse clubs in de Rand.

Vzw De Rand bekommert zich in de brede zin van het woord om het behoud van het Nederlandstalige karakter van de Rand. Daar horen ook zeker de verenigingen en voetbalclubs bij. Samen met de voetbalbond heeft de Rand nu een memoryspel ontwikkeld met de steun van de Rode Duivels. Het spelletje is heel eenvoudig en gaat over alle Nederlandse begrippen die bij een voetbalclub aan bod komen.

Nederlands leren en praten zorgt voor een betere integratie van de nieuwkomers en zorgt ook voor het behoud van het Nederlandstalige karakter van de voetbalclubs, dat staat soms wat onder druk. Dit memoryspel kan zeker helpen, zegt Cindy Van Dijck van de Rand: "Er zitten heel wat woorden in over materialen, werkwoorden, de uitrusting, wat zit er in je voetbalzak, hoe bestel je iets in de kantine en woorden over de kleedkamer, het is veel breder dan gewoon woorden die op een training aan bod komen."

Het is het eerste gezamenlijke product van de vzw De Rand en de Koninklijke Belgische Voetbalbond. De speldozen zijn niet alleen bedoeld voor clubs, ook andere partners kunnen een speldoos bestellen: sportdiensten, organisatoren van sportstages, scholen, bibliotheken …

Naast de speldoos werken ze momenteel ook nog aan andere materialen die inzetten op integratie en oefenkansen Nederlands in de voetbalclub.

Meest gelezen