Sint-Truiden en Elia informeren fruitplukkers over gevaar voor elektrocutie

Sint-Truiden en Elia, beheerder van het elektriciteitsnetwerk, gaan fruitplukkers beter informeren over hoe ze veilig kunnen werken in de buurt van hoogspanningslijnen. 

De fruitpluk begint, dus wordt het weer extra druk op en rond honderden plantages in Haspengouw. En blijkbaar zijn er nogal wat risico's voor fruitplukkers die in de buurt van hoogspanningslijnen werken.

"Ik was een aantal weken geleden op het terrein", vertelt Hilde Vautmans, schepen van Fruitteelt. "En je voelde goed bij de fruitplukkers dat ze de gevaren niet kenden. En die gevaren zijn reëel want we hebben enkele jaren nog Joeri Reniers moeten afgeven, die geëlektrocuteerd werd onder zo'n hoogspanningslijn."

"Daarom hebben we nu opnieuw een brochure uitgebracht om fruitplukkers te waarschuwen en nuttige tips te geven. En als ik bij de fruittelers op het terrein zelf ben, dan spreek ik hen daar zeker ook over aan."

Blijven sensibiliseren

"We gaan jaar na jaar iedereen opnieuw informeren", gaat Vautmans verder. "Er komen nieuwe plukkers bij, percelen krijgen een nieuwe eigenaar en dan denk ik dat het goed is dat we ieder jaar opnieuw wijzen op het gevaar op elektrocutie. Want die elektriciteit kan gewoon overspringen naar de ladders van de plukkers, dus we moeten echt wel heel voorzichtig zijn."

Vrijdag begint de perenpluk, over enkele weken ook de appelenpluk.

Meest gelezen