(c) dpa-Zentralbild

Syriër veroordeeld die Duitse man neerstak, wat aan de basis lag van extreemrechtse rellen in Duitsland

In de Duitse stad Dresden is een Syrische migrant veroordeeld tot 9,5 jaar cel wegens moord. Een jaar geleden had hij een Duitser neergestoken. Daarop waren rellen uitgebroken met extreemrechtse betogers.

De 24-jarige Syriër had vorig jaar twee mensen aangevallen met een mes in Chemnitz in het oosten van Duitsland. Een slachtoffer van Cubaanse afkomst is daarbij gedood, een andere raakte gewond.

Meteen na de moord kwamen in Chemnitz honderden extreemrechtse betogers, neonazi's en voetbalhooligans de straat op. Ze brachten de Hitlergroet, gingen migranten te lijf en vielen ook een Joods restaurant aan. Het ging om de zwaarste rellen tegen migranten sinds de intocht van bijna een miljoen buitenlanders in 2015. Tegelijk was er ook het doembeeld van de vroegere pogroms tegen Joden in de nazitijd.

Chemnitz ligt in de oostelijke deelstaat Saksen. In de voormalige DDR-gebieden is er het meeste weerstand tegen migranten. Het proces vond overigens plaats in Dresden omdat er gevreesd werd voor nieuwe rellen in Chemnitz, waar de spanning nog altijd groot is. 

Meest gelezen