Archieffoto

Sint-Martinuscollege in Overijse kampt met tekort aan leerkrachten: "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg"

Het nieuwe schooljaar komt er bijna aan, maar in het Sint-Martinuscollege van Overijse hebben ze te weinig leerkrachten, acht in totaal. Vooral leerkrachten voor wetenschapsvakken, taalvakken en informatica zijn erg moeilijk te vinden.

De overheid had eerder al aangegeven dat er een lerarentekort dreigde vanaf 2020, maar in Overijse merken ze nu al dat het moeilijk is om voldoende mensen te vinden. Directeur Johan Vanloo beseft dat mensen met een bachelor- of master-diploma vaak voor de privésector kiezen, omdat ze daar meer kunnen verdienen. 

"Leerkrachten hebben op zich wel een mooi aanbod van vakantiedagen, en ons loon is ook niet mis, maar tegen grote bedrijven kunnen wij niet opboksen. Je ziet ook dat mensen uit wiskundige richtingen in hogescholen en universiteiten, vooral afvloeien naar de privé. Dat is een groot probleem voor de scholen. We zijn geen uitzondering in de streek, en zelfs niet in Vlaanderen. Het tekort is er overal."  

Ook overstappen vanuit de privésector naar het onderwijs, is vaak niet aantrekkelijk, omdat je dan vaak geen anciënniteit kunt inbrengen en moet starten aan een beginnersloon.

Sollicitaties 

Vooral leerkrachten voor wetenschapsvakken, taalvakken en informatica zijn erg moeilijk te vinden. Directeur Johan Vanloo doet er nu alles aan om kandidaten toch te overtuigen: "We halen alle truken uit de kast en posten advertenties op sociale media. We vragen aan de collega's om die te delen, maar voorlopig is het aanbod mager. In juni had ik bijvoorbeeld maar zes sollicitatiebrieven, terwijl voorgaande jaren dat er zo'n 15 tot 30 brieven waren. Het hoogtepunt zou er volgens de overheid nog aankomen, maar nu al is het zoeken naar een speld in een hooiberg."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen