Archiefbeeld

Sinds mei minder transmigranten opgepakt in de kustregio, maar politie ondervindt daling op terrein niet

Sinds mei zijn er een pak minder transmigranten opgepakt in de kustregio. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan VRT NWS. Volgens gouverneur Carl Decaluwé zijn daar meerdere verklaringen voor: een nieuwe route langs Noord-Frankrijk, de maatregelen aan de snelwegparkings én de naderende brexit. Maar de politiezone Westkust merkt op het terrein niet veel van een daling: "Onze prioriteit ligt in de zomer niet op de transmigranten, onze mensen worden voornamelijk ingezet op de toeristische evenementen."

In 2018 werden er in juli 654 transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen. In augustus waren dat er zelfs 887. De teller dit jaar staat voorlopig een pak lager. In juli werden er 235 transmigranten opgepakt, in augustus op dit moment 115. Bij de cijfers is wel de nuance aan te brengen dat het niet altijd om verschillende mensen gaat, vaak wordt iemand meerdere keren opgepakt.

"Ten opzichte van vorig jaar, dat een bijzonder druk jaar was, met enorm veel opgepakte transmigranten, zien we dat er sinds mei een trendbreuk is", zegt Carl Decaluwé, gourverneur van West-Vlaanderen. 

Decaluwé heeft meerdere verklaringen voor die daling. "Ik denk dat er verschillende factoren meespelen. "Er duikt een nieuw fenomeen op, met kleine bootjes probeert men vanuit Calais in Engeland te geraken. In Calais is de zee het nauwst. Al meer dan 1.000 mensen hebben dat geprobeerd. Ik vermoed dat er een verschuiving is naar de gemakkelijkste plaats om vlotter over te steken. Hier worden de snelwegparkings en de havens gecontroleerd. Die bendes proberen op een andere manier in Engeland te geraken. Een andere reden zou ook het brexitverhaal kunnen zijn. Wat gaat er gebeuren? Misschien is men wat meer terughoudend en blijft men in Europa. En ook de maatregelen blijven van kracht."

Er duikt een nieuw fenomeen op, met kleine bootjes probeert men vanuit Calais in Engeland te geraken

Carl Decaluwé - gouverneur West-Vlaanderen

Toch blijft de gouverneur alert. "We zullen zien wat er in de komende maanden gebeurt. Het is en blijft dweilen met de kraan open. We moeten blijven dweilen, want de kraan blijft open. Het aantal transmigranten blijft, hoewel hun aantal nu wel wat gezakt is. Als we stoppen met onze acties weten de mensensmokkelaars dat ook en gaan ze opnieuw via onze regio proberen. Het is constant alles goed in de gaten houden. 

Politiezone Westkust: "Merken die daling niet op, prioriteiten zijn anders in de zomer"

In een reactie laat Nico Paelinck, korpschef Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, weten dat hij die daling niet ondervindt. Een concreet voorbeeld? Vorige week nog werden er 30 transmigranten gesignaleerd in Nieuwpoort. "Door de zomerdrukte, evenementen, toerisme en verloven is er in de provincie en vooral aan de kust geen capaciteit om op het fenomeen te werken. Er worden geen acties uitgestoken."

Door de zomerdrukte, evenementen, toerisme en verloven is er in de provincie en vooral aan de kust geen capaciteit om op het fenomeen te werken. Er worden geen acties uitgestoken

Nico Paelinck - politiezone Westkust

"Onze federale cavallerie is wel dagelijks actief", vervolgt de woordvoerder van de politiezone Westkust. "Dus als er rugzakken of dergelijke in de duinen aangetroffen worden, worden die wel meteen verwijderd. Zo vermijden we dat er kampementen ontstaan. Wij zijn ook een grenszone met Frankrijk, dus dat kan ook wel meespelen."

Meest gelezen