Twee weken zwemverbod in Gentse Blaarmeersen door blauwalg

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in het water van de zwemvijver blauwalg vastgesteld. Die kan irritatie geven als je in het water gaat. Daarom heeft uitbater Farys een zwemverbod ingesteld.

Wie dit weekend van plan was om te gaan zwemmen in de Gentse Blaarmeersen zal een andere plek moeten zoeken. Uitbater Farys heeft een zwemverbod van twee weken ingesteld omdat er blauwalg in de zwemvijver zit. Dat blijkt uit onderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij. Blauwalg komt dikwijls voor in stilstaand water bij hoge temperaturen. 

Catherine Meyvaert van uitbater Farys: "Blauwalg komt van de cyanobacterie. Die is niet giftig of schadelijk, maar kan wel irritaties geven aan de huid. Vissen kunnen ook sterven door blauwalg. We hebben geen bestrijdingsmiddelen voor die bacterie, het is een natuurlijk fenomeen. Daarom moeten we wachten tot de blauwalg ook weer op een natuurlijke manier verdwijnt. En dat heeft tijd nodig."

Daarom geldt het zwemverbod ook voor twee weken. Komend weekend was het Outdoor Waterpolo Toernooi Lenssens Cup gepland in de Blaarmeersen. Omdat het nu daar niet kan doorgaan, zoekt de organisatie nog snel een andere locatie.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen