Laurie Dieffembacq

CEO Bpost Koen Van Gerven krijgt half miljoen bij vertrek, PVDA vraagt dat minister De Backer vergoeding schrapt  

De topman van Bpost, Koen Van Gerven, krijgt een half miljoen euro wanneer hij in februari het postbedrijf verlaat. Van Gerven mag daarop een jaar lang niet bij concurrenten van Bpost in dezelfde sector gaan werken. De uiterst linkse partij PVDA vraagt dat de minister van Post, Philippe De Backer (Open VLD), de vergoeding schrapt, ook al stond die in het contract van de CEO. Het is onwaarschijnlijk dat Van Gerven de vergoeding niet zal krijgen. 

In februari trekt CEO Koen Van Gerven de deur van Bpost achter zich dicht. De man is geen kandidaat voor een tweede mandaat aan het hoofd van het postbedrijf. Op het moment dat hij vertrekt, krijgt hij 500.000 euro, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg. 

In ruil mag Van Gerven het komende jaar niet aan de slag bij de concurrentie, volgens de zogenoemde "clausule van niet-concurrentie". "Een gang­bare praktijk voor functies op dat niveau", klinkt het bij Bpost. 

PVDA vraagt aan De Backer om vergoeding te schrappen

"Gezien de sociale situatie en de slechte resultaten die Koen Van Gerven heeft geboekt, is het ondenkbaar dat hij opstapt en ook nog eens 500.000 euro zakgeld krijgt", vindt de uiterst linkse oppositiepartij PVDA. De partij vraagt dan ook aan minister van Post Philippe De Backer (Open VLD) dat de vergoeding wordt geschrapt.

Het is onwaarschijnlijk dat dat effectief gebeurt, al denkt de PVDA daar anders over: "Men kan zeggen dat men dat niet gaat uitbetalen", zegt partijkopstuk Raoul Hedebouw in "Terzake". Op dat moment valt uiteraard ook de voorwaarde weg dat Van Gerven niet bij de concurrenten van Bpost mag werken. Maar volgens Hedebouw zal de concurrentie dat "niet willen". 

Loonkloof

De PVDA stelt in het algemeen vragen bij het grote loonsverschil voor mensen die in topfuncties werken, en de gemiddelde werknemer. "Ik heb er geen probleem mee dat mensen in topfuncties 3 of 4 keer meer verdienen, maar geen 50 keer", zegt Hedebouw. Een loon als dat van Van Gerven, 600.000 euro met bonussen van 300.000 euro, kan volgens de partij niet. 

Opvallend, onder anderen de topman van het chocoladebedrijf Neuhaus, Ignace Van Doorselaere, is ook geen voorstander van de premie. "Ik ben geen voorstander van een 'non-compete' (de vergoeding om samenwerking met de concurrentie te vermijden, red.)", zegt Van Doorselaere in "Terzake". Al hebben de hoge lonen voor CEO's volgens de bedrijfsleider zo hun reden. CEO's nemen volgens hem namelijk een grotere verantwoordelijkheid op, met een hoog risico. 

Bekijk hier het gesprek tussen Raoul Hedebouw (PVDA) en Ignace Van Doorselaere in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Bpost is zorgenkind

De vergoeding van Van Gerven oogst onder andere kritiek omdat hij Bpost niet in goede omstandigheden achterlaat. De toekomst van de brievenpost, die nog steeds voor het belangrijkste aandeel van de inkomsten van Bpost zorgt, is onzeker. 

Ook de overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial leverde Van Gerven de naam van "manager van de miskoop" op. Van Gerven moest zelf toegeven dat Radial op het moment van de overname "commercieel dood" was. 

Bovendien hielden de vakbonden in november nog een rotatiestaking, waarna Van Gerven een dure overeenkomst over nieuwe aanwervingen en extra vakantiedagen met hen sloot. Kostprijs: 20 miljoen per jaar. 

Van Gerven verdiende relatief "weinig"

Vaak wordt Van Gerven vergeleken met zijn voorganger Johnny Thijs, die een betere band had met de vakbonden, en vlotter zou communiceren. Al vertrok Thijs in 2013 na een onenigheid met minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) over zijn inkomen. 

Van Gerven was vorig jaar bovendien de slechtst betaalde CEO van de Bel-20, dat zijn de twintig belangrijkste beursbedrijven van België. Andere bedrijfsleiders verdienen al snel het dubbele, voor een gemiddelde van bijna 2 miljoen euro per jaar. 

Meest gelezen