Hasselblad H3D

Wereldgezondheids­organisatie: "Microplastics die we binnenkrijgen via drinkwater lijken geen gezondheidsrisico"

We hoeven ons geen grote zorgen te maken over de microplastics die we binnenkrijgen via het drinkwater. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport. Met microplastics worden stukjes plastic bedoeld die kleiner zijn dan 3 millimeter. Ze zijn alomtegenwoordig in onze omgeving, zowel in de lucht, in het water als in de grond. 

De WHO heeft verschillende studies bij elkaar gelegd en besluit daaruit dat de hoeveelheid microplastics die we via drinkwater binnenkrijgen voorlopig geen risico inhouden voor de gezondheid. Er is wel meer onderzoek nodig naar de effecten van microplastics op het milieu en de gezondheid. 

De kleine plastic deeltjes zijn zowel gevonden in kraantjeswater als in flessenwater. "Het is niet omdat we ze binnenkrijgen, dat ze gevaarlijk zijn voor onze gezondheid", zegt Bruce Gordon een waterexpert van de organisatie, op een persconferentie. "De consument hoeft zich geen zorgen te maken."

Microplastics kunnen ook vervuilende chemische stoffen vrijgeven als ze in ons lichaam terechtkomen. WHO ziet ook hier voorlopig weinig gevaar. "We ontdekten dat er een substantiële veiligheidsmarge is tussen de beraamde absorptie van chemicaliën door het lichaam en het niveau dat schadelijk zou kunnen zijn", zegt Gordon. 

De WHO wijst er wel op dat dit niet betekent dat microplastics geen probleem zijn voor het milieu. "Verbruikers en overheden moeten het gebruik van plastic zoveel mogelijk beperken om het milieu te beschermen", klinkt het. De organisatie blijft de hoeveelheid microplastics in drinkwater opvolgen en roept ook op tot meer onderzoek. 

Volgens WHO sterven er op dit moment jaarlijks 500.000 mensen door bacteriën zoals tyfus en cholera die via het drinkwater verspreid worden. De organisatie vindt dan ook dat overheden hiervan een grotere prioriteit moeten maken en meer moeten investeren in waterbehandelingssystemen om deze bacteriën bestrijden. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen