Videospeler inladen...

Windturbines in Hoogstraten maken plaats voor efficiëntere modellen

De zes windturbines langs de E19 in Hoogstraten worden vervangen. Ze moeten plaats maken voor zes nieuwe, efficiëntere modellen. De nieuwe turbines zullen groene stroom genereren voor 17.000 gezinnen.

15 jaar oud

Je ziet ze staan wanneer je op de E19 voorbij Hoogstraten rijdt. Zes statige, witte windturbines met dikke oranje strepen. Ze staan er nu al sinds 2004 en zijn een opvallend zicht in de buurt.

Efficiëntere modellen

Maar de evolutie in de windturbinetechnologie heeft niet stilgestaan. Het is tijd voor efficiëntere modellen. Daarom is energieleverancier en -producent Engie begonnen met de afbraak van de zes windturbines. In de plaats daarvan komen er zes nieuwe turbines. Die zullen niet alleen bijna 100 meter hoger zijn dan de huidige (210 i.p.v. 118 meter) maar dus ook een pak efficiënter met een vermogen van 4MW per turbine tegenover 2MW voor de huidige turbines.

(Lees verder onder de foto)

Stroom voor 17.000 gezinnen

De nieuwe windturbines zullen groene, lokale stroom kunnen opwekken voor 17.000 gezinnen. Ze komen niet exact op de plek waar de windturbines nu staan maar wel in dezelfde zone. Er is ook een mogelijkheid voor burgers om te participeren in de windmolens. Meer details daarover worden in de loop van 2020 bekendgemaakt. 

Timing

De afbraak van de zes windturbines is deze week gestart en zal vermoedelijk tot oktober duren.  Nadien starten de voorbereidende werken voor de plaatsing van de zes nieuwe turbines. De installatie daarvan is voorzien voor de tweede helft van 2020.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen