Zes dappere mannen doen "Wildemanloop" op Grote Markt van Dendermonde

Vanavond organiseren de pijnders van de Ros Beiaard­ommegang een "Wildemanloop" op de Grote Markt van Dendermonde. De loop bestaat uit vijf proeven waarin zes nieuwe pijnders moeten bewijzen dat ze het waard zijn om het Ros te dragen tijdens de ommegang op 24 mei 2020.

Lothar, Brian, Jens, Aaron, Chayen en Gwen. Dat zijn de zes mannen die vanavond zullen strijden op de Grote Markt van Dendermonde. Ze doen mee aan de "Wildemanloop" van de pijndersgilde. Dat zijn vijf proeven die moeten duidelijk maken wie het waard is pijnder te zijn en wie dus op 24 mei 2020 het grote houten paard mag dragen tijdens de Ros Beiaardommegang. 

Fitness en fietsen als voorbereiding

Wat de proeven inhouden, weten de kandidaten nog niet precies, volgens pijnder Brian. "We moeten lopen op de Grote Markt, dat sowieso. Maar welke afstand of hoeveel rondjes, dat weten we nog niet. Daarnaast zullen we ook bakstenen moeten dragen, denk ik. En een houten structuur van 70-80 kilogram!" Om zich voor te bereiden, doen de kandidaten vooral aan fitness. "Maar ik ga nu ook sinds kort met de fiets naar het werk", vertelt Brian. "30 kilometer per dag...om mijn beenspieren goed te trainen, hé!" 

Die Wildemanloop is er niet altijd geweest. "Ik werd pijnder in 1975, toen was die proef er nog niet. Bij ons bleek uit de voorbereidingen of je het waard was om pijnder te zijn of niet", blikt Jean-Jacques nostalgisch terug. "Maar toen waren we nog in volle glorie hé... Rond de 20 jaar... Nu ben ik er 65! Het wordt misschien mijn laatste ommegang, want dat is maar om de tien jaar, natuurlijk."

Grote eer

Bewijzen dat je sterk genoeg bent is belangrijk, vindt Jean-Jacques. "Dat is dus een gigantisch houten paard dat we dragen tijdens de stoet. Daarop zitten nog eens vier kinderen (vier broers, de "heemskinderen", nvdr.)... Het geheel kan meer dan 1.000 kilo wegen!" De houten constructie wordt ook niet zomaar gedragen, maar moet bewegingen maken. "We moeten het paard laten steigeren!" zegt Gwen. "En het moet in galop gaan. Het paard moet dansen, als het ware", lacht Jean-Jacques.

Wanneer je het Ros mag dragen, ben je in feite niet zichtbaar voor het volk. Toch zijn de pijnders het erover eens dat het een grote eer is. "Het Ros Beiaard, da's cultureel erfgoed hé!" legt Gwen uit. "Ik kijk er enorm naar uit om hem te dragen. Ik heb gehoord dat het pure adrenaline is, zeker wanneer je langs de Grote Markt passeert." Jean-Jacques beaamt dat. "Dat is echt dé apotheose!"

Pijnders Brian, Jean-Jacques en Gwen

Pijnders Brian, Jean-Jacques en Gwen

Meest gelezen