De Zuid-Koreaanse bevolking betoogt al wekenlang tegen Japan en koopt geen producten meer  uit dat land.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Zuid-Korea zegt militair samenwerkingsakkoord met Japan op na handelsconflict

Zuid-Korea zal niet langer militaire geheimen delen met Japan. Seoel zegt een akkoord daarover uit 2016 met Tokio op. De ruzie tussen beide staten is een tegenvaller voor de Verenigde Staten, een bondgenoot van Zuid-Korea en Japan tegenover Noord-Korea en China.

Concreet zal de Zuid-Koreaanse regering het samenwerkingsakkoord uit 2016 niet verlengen. Door dat akkoord konden de inlichtingendiensten van beide landen gevoelige informatie met elkaar delen. Dat is van groot belang gezien de dreiging van het communistische Noord-Korea en de invloed van China. 

Zuid-Korea en Japan zijn in een handelsconflict verwikkeld. Dat begon vorig jaar toen een Zuid-Koreaanse rechtbank besliste dat Japanse bedrijven schadevergoedingen moesten betalen aan de Koreanen (of hun families) die ze voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders in dienst hadden.

Als reactie besliste Japan onlangs de uitvoer van drie chemische stoffen naar Zuid-Korea aan banden te leggen. Die stoffen zijn erg belangrijk voor de elektronische industrie en Zuid-Koreaanse bedrijven zoals Samsung en LG zijn erg afhankelijk van die mineralen. 

Seoel heeft daarop gereageerd met economische tegenmaatregelen. De Zuid-Koreaanse regering staat erg onder druk van de publieke opinie en een sterke nationalistische reflex bij de bevolking. De basis daarvan is de irritatie over de brutale Japanse bezetting van Korea tussen 1910 en 1945. Veel Zuid-Koreanen hebben hun geplande reis naar Japan afgezegd of kopen geen Japanse producten meer.

VS kan kloof vooralsnog niet dichten

De ruzie is een tegenvaller voor de Verenigde Staten, bondgenoot van Japan en Zuid-Korea tegenover de dreiging van het stalinistische regime in Noord-Korea en tegenover China. De VS probeert te bemiddelen tussen Seoel en Tokio, maar zonder veel succes. Amerika heeft in beide landen een grote militaire aanwezigheid en dat sinds de Tweede Wereldoorlog. Die troepen vormen de basis van de Amerikaanse invloed in Noordoost-Azië. (Lees verder onder de foto).

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in staat onder zware druk van zijn bevolking.

Het conflict komt bovendien op een ogenblik dat de gesprekken tussen de VS en Zuid-Korea enerzijds en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un anderzijds lijken te mislukken. Noord-Korea is onlangs hevig uitgevallen wegens de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. 

Ondanks alle retoriek heeft Zuid-Korea het meeste te verliezen bij een aanhoudend conflict met Japan, zowel economisch als strategisch. Enkele dagen geleden heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nog gezegd dat hij bereid is om opnieuw met Japan te praten.

Meest gelezen