1.300 bezwaren tegen stort in oude steenbakkerij van Steendorp

Actiegroepen hebben in het administratief centrum van Temse ruim 1.300 bezwaarschriften afgegeven tegen de plannen voor een stort in de oude steenbakkerij van Steendorp. Dit moet natuurgebied blijven, zeggen de actievoerders.

"Dit dossier sleept al aan van in 2012", zegt Eric Baeck. Hij is een van de mensen die vrijdagmorgen de bezwaarschriften kwam afgeven. Vlak voor de zomervakantie heeft het bedrijf een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. "Het is het zoveelste aangepaste plan, maar telkens met dezelfde bedoeling", zegt Baeck. 'Het omvormen van de oude steenbakkerij tot een afvalverwerkend bedrijf waar grond uit heel Vlaanderen wordt opgeslagen, gezeefd of biologisch gereinigd en waar beton wordt verkruimeld met een breekinstallatie."

Stank, stof, lawaai en verkeer

Voor diverse actiegroepen en verenigingen was dat het signaal om opnieuw bezwaarschriften te ronselen. Want zij vinden dat het stort niet past, zo vlak naast de Warandewijk. "De bewoners daar zullen zo goed als zeker last hebben van stof, van geurhinder en van geluidshinder, door de voertuigen die op het terrein zullen rondrijden", aldus Baeck. "We zwijgen dan nog over de aan- en afvoer van grond, die de wegen in de omgeving zwaar zal belasten."

Zeven kilo papier

Ondanks de zomerperiode slaagden de actievoerders erin om ruim 1.300 bezwaarschriften te verzamelen. Goed voor zeven kilo papier. Die werden officieel in ontvangst genomen door schepen Wim van Rossen. "Onze diensten zullen al deze bezwaren doornemen en klasseren. Daarna zullen we basis daarvan een advies formuleren met het schepencollege."

Liever natuur

Wat moet er dan wel gebeuren met de oude steenbakkerij? Voor de actievoerders is het duidelijk: "Dit moet een natuurgebied worden. Zo staat het ook ingekleurd op de plannen. Het gebied is een belangrijke schakel voor de omliggende natuur: het Fort van Steendorp, de Roomkouter, het Gelaagpark, het Kijkverdriet en de Schausselbroekpolder. Dat mag niet verloren gaan", stellen de actievoerders.

Meest gelezen