2015 Paul Zimmerman

Amerikaanse miljardair David Koch, een van de rijkste mensen ter wereld, is overleden

In de Verenigde Staten is de 79-jarige zakenman David Koch overleden. Samen met zijn broer Charles Koch was hij een van de rijkste mensen ter wereld. Beide broers zijn ook belangrijke sponsors van conservatieve politici in de VS.

Het nieuws is bekendgemaakt door Charles Koch, de andere van de bekende "Koch Brothers". De overleden David Koch was 79 en was pas vorig jaar afgetreden als vicevoorzitter van het familieconcern Koch Brothers, dat in 1940 was opgericht door zijn vader. 

Koch begon in 1970 te werken voor het concern. Koch Industries is een van de grootste bedrijven die nog gecontroleerd worden door de oprichtende familie. Het is onder meer actief in machinebouw, raffinaderijen, voeding, chemie en mineralen. 

Samen met zijn broer Charles stond David Koch de voorbije decennia steevast in de top 10 van de rijkste mensen ter wereld. Elk van hen is goed voor een vermogen van meer dan 40 miljard dollar. 

Beide broers zijn ook politiek actief. Zo deed David Koch in 1980 een mislukte gooi naar het presidentschap als kandidaat van de Libertarische Partij. Zijn programma bestond toen uit de afschaffing van het weinige aan sociale zekerheid dat er is in de VS, van de Federal Reserve en minimumlonen. 

De broers zijn echter vooral invloedrijk geworden omdat ze massaal erg conservatieve politici en kwesties in de Verenigde Staten subsidiëren, zoals de "Americans for Prosperity". Hun invloed strekte zich uit via een breed politiek netwerk dat de bijnaam "Kochtopus" kreeg. 

Meest gelezen