Boottochtjes op Vlaams-Brabantse kanalen zijn populairder dan ooit

De kanaaltochten in Vlaams-Brabant worden almaar populairder. Op drie jaar tijd is het aantal boekingen voor een boottochtje met een vierde toegenomen, van zo'n 50.000 naar ongeveer 65.000. Het succes komt er onder andere door een uitgebreider toeristisch aanbod. Maar ook meer pendelaars kiezen voor de waterweg.

Het Pajottenland, de Zennevallei of Brussel ontdekken vanop de boot. Meer en meer toeristen kiezen voor deze formule. Op drie jaar tijd zag 'Kanaaltochten Brabant' het aantal boottochtjes op de Vlaams-Brabantse kanalen en rivieren exponentieel stijgen. "We zitten nu aan een totaal van bijna 65.000 boekingen per jaar, drie jaar geleden waren er dat zo'n 50.000", zegt Guido Moens van Kanaaltochten Brabant. "Vooral de tochten tussen Kapelle-Op-den-Bos, Grimbergen, Vilvoorde en Brussel zijn steeds meer in trek. 

Groter toeristisch aanbod 

Het stijgend aantal boekingen heeft onder meer te maken met het groter toeristisch aanbod in de streek. "Er is een betere samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant en dat werpt zijn vruchten af", aldus Moens. "Zo is 2019 het jaar van Bruegel en daar spelen wij op in. Samen met een gids varen we door het heuvellandschap dat Bruegel inspireerde. Maar daarnaast kunnen de passagiers ook deelnemen aan verschillende Bruegel-activiteiten in de streek. Al zijn er ook activiteiten die niets met de schilder te maken hebben, bijvoorbeeld een muzikale avondcruise."

Pendelaars op waterbus 

Ook de pendelaars, die de files beu zijn, dragen bij tot de populariteit van de kanaaltochten. Al zes jaar lang vaart de waterbus van Vilvoorde naar het centrum van Brussel. Voor heel wat pendelaars het ideale vervoersmiddel voor woon- werkverkeer. "Op de waterbus mag de fiets gratis mee, wat leidt tot een ideale combinatie", verduidelijkt Moens. "Maar de waterbus zou nog aantrekkelijker zijn, mochten we de uren kunnen uitbreiden en de frequentie opdrijven." Nu vaart de waterbus dagelijks van 9 uur tot 18 uur. Om het aanbod te kunnen uitbreiden, heeft Kanaaltochten Brabant extra financiële middelen nodig, die er op dit moment niet zijn. 

Meest gelezen