Buggenhout onderzoekt dan toch fusie met buurgemeenten

De Oost-Vlaamse gemeente Buggenhout wil gesprekken aanknopen met Lebbeke, Dendermonde, Merchtem en Londerzeel over een mogelijke fusie. Buggenhout wilde nooit weten van een fusie, maar het nieuwe bestuur wil de piste nu toch voorbereiden omdat het vreest voor een verplichting vanuit Vlaanderen.

De burgemeester van Buggenhout, Pierre Claeys (CD&V), wil goed voorbereid zijn op een mogelijke verplichte fusie vanuit Vlaanderen. Hij plant gesprekken met verschillende gemeenten in Oost-Vlaanderen (Lebbeke, Dendermonde) maar ook daarbuiten (Merchtem, Londerzeel in Vlaams-Brabant). "Iedereen spreekt over die fusies maar niemand geeft er klaarheid over. Laten we duidelijk en eerlijk zijn en ook echt dingen op papier zetten. Als het dan echt moet, zijn we voorbereid en worden we niet voor voldongen feiten geplaatst. Ik ben nog altijd geen voorstander van een fusie maar het is een soort verzekering." 

Claeys doelt op de mogelijke verplichting vanuit de Vlaamse overheid om kleinere gemeenten te laten fuseren. Gemeenten met minder dan 15.000 inwoners zouden daartoe verplicht kunnen worden. Buggenhout heeft net iets meer dan 14.000 inwoners. Of de verplichting er ook echt komt en wanneer, hangt af van de nieuwe Vlaamse regering. 

Meest gelezen