Videospeler inladen...

Handelsoorlog tussen VS en China verhardt, Amerikaanse beurzen sluiten diep in het rood

De handelsoorlog tussen de VS en China is verder aan het escaleren. President Trump reageert woedend op nieuwe Chinese importtaksen op Amerikaanse producten en slaat op zijn beurt terug met extra importheffingen op Chinese producten. Na een twittertirade van Trump zijn de Amerikaanse beursindexen de dieperik ingedoken.

Het is oog om oog, tand om tand in de keiharde handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten blijven een wederzijds opbod doen van taksen op elkanders producten. 

Eerst kondigde Peking  een aantal tarieven van 5 tot 10 procent aan op sommige Amerikaanse goederen, vanaf september en nog eens een lijst tarieven tot 25 procent vanaf midden december. In totaal slaat dat op een invoer met een waarde van 75 miljard dollar. Dat zou onder meer slaan op de invoer van Amerikaanse soja, vlees, auto's en auto-onderdelen. 

Vervolgens liet de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter weten dat de VS vanaf 1 oktober de importheffingen van 25 naar 30 procent zal verhogen op 250 miljard dollar aan Chinese goederen. Daarnaast kondigt hij een tariefverhoging aan van 10 naar 15 procent op 300 miljard dollar goederen die per 1 september al extra belast zouden worden.

De strafmaatregelen over en weer beginnen hun effect te hebben op beide economieën. Zo bedroeg de groei van de industriële productie in China vorige maand slechts 4,8 procent, het laagste cijfer in 17 jaar. Ook de Amerikaanse economie voelt de druk en een recessie wordt niet langer uitgesloten. (Lees verder onder de foto).

Bekijk hieronder beelden van een bewogen dag op de beurs en op Twitter en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Trump wil dat VS-bedrijven uit China vertrekken

President Trump roept Amerikaanse bedrijven ook op om hun productie in China te stoppen en terug te brengen naar de VS. De Amerikaanse Kamer van Koophandel heeft het voorstel echter verworpen

Trump beschouwt het handelsconflict met China niet als een last, maar als een "grote kans" om een einde te maken aan "decennia van diefstal door China". 

Wij hebben China niet nodig en zullen beter af zijn zonder hen

President Donald Trump

Probleem voor Trump is dat Amerikaanse en andere ondernemingen inderdaad de productie in China terugschroeven, maar die dan meestal overbrengen naar andere goedkope landen, vooral dan in Zuidoost-Azië zoals Vietnam, Thailand, Maleisië en Indonesië of Bangladesh. Die beweging versnelt door het handelsconflict, maar was al aan de gang door de stijgende productiekosten in China. 

Conflictkoorts kleurt de beurzen rood

De aandelenbeurzen verteren de nieuwe tarievenstrijd slecht. Na de Twittertirade van Trump doken de beurskoersen meteen de dieperik in, en de koersen van de belangrijkste Amerikaanse beursindexen bleven dalen tot het einde van de beursweek.

In New York zijn de Dow Jones en de Nasdaq respectievelijk 2,37 en 3 procent in de min gesloten.

In Europa waren de verliezen kleiner. Op Euronext Brussel incasseerde de Bel-20-index een verlies van 0,88 procent. Parijs en Frankfurt lieten 1,15 procent liggen en de FTSE-100 in Londen beperkte het verlies tot 0,47 procent. 

Onze reporter Jan Balliauw geeft meer uitleg vanop de top van de G7 in Biarritz:

Videospeler inladen...

Meest gelezen