Getty Images

"Diana Ross had zoiets van: "Meisje toch, er hangt hier een borst wat losjes rond""

Als er één plaats is waar beroemdheden niet alleen zot maar tegelijkertijd gewaagd uit de hoek durven komen, dan is dat ongetwijfeld tijdens de uitreiking van de Video Music Awards. Ook dit jaar - in de nacht van maandag op dinsdag - zal het tijdens het MTV-evenement niet anders zijn, al zal het moeilijk worden om een van de topcreaties ooit van de troon te stoten. Twintig jaar geleden durfde zangeres-rapper Lil’ Kim, die wereldberoemd werd dankzij de hit "How many licks?", het immers aan om in een gedurfde paarskleurige onesie, waarbij een van haar borsten bijna volledig bloot bleef, op de rode loper op te dagen. Dat Diana Ross later, tijdens de uitreiking zelf, nog de nodige aandacht aan die borst besteedde, droeg alleen maar bij tot dit 'iconic fashion'-moment.

Het ontwerp van de opvallende onesie, inclusief een opmerkelijke pruik en schoenen van modeontwerper Steve Madden, was van de hand van Kims styliste Misa Hylton. "Een glitterig ontwerp waarmee maar één iemand zou wegkunnen en dat maar één iemand met zoveel 'swagger' zou kunnen dragen, en dat is Lil’ Kim", aldus modemagazine Vogue. "Eraan terugdenkend is 'a trip down mammary lane'", concludeerden diverse lifestylewebsites alvast de jaren die op het opmerkelijke rode lopermoment in september 1999 volgden.

Ontwerpster Misa Hylton: "Het was de periode dat alle aandacht van de media naar Kim ging, juist omdat ze zo authentiek was en muzikaal verder durfde gaan dan ooit een artieste voor haar gedaan had. We wisten natuurlijk dat we anders waren dan de anderen. Maar het was er ons vooral om te doen om plezier te maken. Ook de kleren moesten dus tegelijkertijd plezant en uitdagend zijn. Veel meer denkwerk zat daar niet achter." (Fader, augustus 2016)

AP1999

"Vanaf het begin heb ik me verplaatst in de geest van Kim, heb ik me helemaal toevertrouwd wie ze eigenlijk is, heb ik haar muziek helemaal in me opgenomen. Haar compleet verhaal heb ik vervolgens zichtbaar gemaakt, iets wat dus boven het normale uitsteeg. Het werd een magisch moment dat voor altijd herinnerd bleef." (Vogue, augustus 2016)

"Het idee voor de jurk kwam van Missy Elliott, die me ooit zei: "Mocht ik Lil’ Kim zijn, dan zou ik iets aandoen waarbij één borst helemaal bloot zou hangen, met een houding van 'fuck it!'" Dat idee heb ik dan tot leven gebracht. Het was heerlijk kleren te creëren die helemaal 'out of the box' waren. We waren creatief, zonder de druk van wie dan ook, zelfs niet van sociale media.” (Fader)

Mijn oksels werden plots watervallen

Al even opvallend als de jurk was de reactie van Diana Ross toen ze op het podium Lil’ Kim te zien kreeg. Die ontmoeting was alvast erg hartelijk, toen Ross de borst van Kim een paar begroetende tikjes gaf. Opnieuw een van de onvergetelijke momenten van de VMA’s:

Lil’ Kim: "Als ik aan de uitreiking van 1999 terugdenk, dan kan men niet anders dan het over Diana Ross hebben, niet? Ik denk dat Diana zoiets had van: "Oh mijn God, je ziet er sexy uit, meisje, maar er hangt hier een borst wat losjes rond." Het was allemaal vriendelijk bedoeld. Ik zou zelfs zover gaan dat, indien ik ooit een moeder nodig heb om in een film die over mij handelt te spelen, ik dan haar zou vragen." (MTV, augustus 2013)

Hylton: "Toen ik Diana de borst van Kim zag aanraken, brak me het angstzweet uit. Mijn oksels werden plots watervallen. Want ik was vooral bang dat ze er de plakker op de tepel zou afduwen. Het was zo’n gevoel van zenuwachtigheid en opwinding tegelijkertijd. Want geef toe, wie zou er niet graag door Diana Ross gestreeld worden?" (Fader)

MTV-producer Salli Fratini: "Toen we Lil’ Kim voor het eerst in die jurk zagen, had iedereen zoiets van: "Nu moet je eens naar Kim kijken!" Daarna deed Diana Ross iets wat de meeste mensen hadden willen doen."(Entertainment Weekly, augustus 2002)

In de nacht van maandag op dinsdag worden opnieuw de VMA’s uitgereikt, dit keer vanuit het Prudential Center in Newark, in de Amerikaanse staat New Jersey. Ariana Grande en Taylor Swift kregen alvast de meeste nominaties achter hun naam. In de categorie "Video of the year" concurreren onder meer "Sucker" van Jonas Brothers, "Thank U, next" van Ariana Grande en "You need to calm down" van Taylor Swift met elkaar. De 3 liedjes strijden ook tegen elkaar in de categorie "Song of the year", maar moeten hier wellicht de duimen leggen voor "Shallow", het immens populaire duet van Lady Gaga en Bradley Cooper.

Meest gelezen