Videospeler inladen...

DNA-databank vermiste personen groot succesverhaal: in 1 jaar tijd al 9 onopgeloste verdwijningszaken opgelost 

Iets meer dan een jaar geleden werd de DNA-databank voor vermiste personen opgericht. De bedoeling? Meer verdwijningszaken oplossen. En dat lukt, schrijft Gazet van Antwerpen. In totaal kon in 9 dossiers het slachtoffer geïdentificeerd worden. "Dat is een groot succesverhaal", zegt Bieke Vanhooydonck van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. 

Iets meer dan een jaar geleden werd de DNA-databank voor vermiste personen opgericht. In de databank wordt het DNA-materiaal verzameld van vermiste personen of van de familie en ook het DNA van onbekende lichamen wordt erin opgeslagen (van alle verdwijningszaken sinds 2007 wordt er automatisch DNA opgeslagen in de databank, van oudere zaken kan dat op vraag van de Cel Vermiste Personen, met goedkeuring van het parket). Op dit ogenblik zitten er al 78 DNA-profielen in de databank: 27 profielen werden opgesteld van een onbekend lichaam, 25 van een vermiste persoon en 26 van een familielid. 

Mét succes, zo blijkt. Op één jaar tijd zijn er al 9 identificaties gebeurd. "Voor ons is dat een succesverhaal", zegt Bieke Vanhooydonck van het NICC. "Uiteindelijk zijn we nog maar recent gestart en we hebben toch al 9 dossiers tot een identificatie kunnen brengen. We werken daarvoor nauw samen met de Cel Vermiste Personen." Van die 9 personen waren er 6 onbekende lichamen waar ze uiteindelijk een naam op hebben kunnen plakken, en 3 sporenprofielen van vermiste personen die ze konden linken aan lichamen die buiten België gevonden werden. 

Op termijn hoopt het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) meer dan 300 DNA-profielen in de databank te steken - en zo nog meer onopgeloste zaken tóch op te lossen. "Hoe meer profielen wij in de databank hebben, hoe meer kans we hebben om een "hit" te vinden. De bedoeling is om een link te leggen tussen de profielen van de onbekende lichamen en de verdwenen personen. Hoe meer die databank gevoed wordt, hoe groter de kans is dat er nog successen volgen."

17 jaar oude verdwijningszaak opgelost dankzij de databank

Dat de databank werkt - en een grote hulp is voor de Cel Vermiste Personen - , bewijst het dossier van de Nederlandse Corrie van der Valk. Op 7 januari 2001 verdween de vrouw, nadat ze nog een kop koffie had gedronken met haar man. Sindsdien ontbrak elk spoor, tot haar lichaam in november 2018 geïdentificeerd werd dankzij de DNA-databank voor vermiste personen.

Al die tijd lag de vrouw anoniem begraven op het kerkhof van Bois-de-Villers in de provincie Namen. Ze was de dag van haar verdwijning al gestorven, gegrepen door een trein in Wallonië. Maar tot er een match gevonden werd tussen het lichaam van de onbekende vrouw en de Nederlandse Corrie van der Valck wist niemand wie ze was of wat ze daar kwam doen. 

Ook de moord op de Vietnamese Nguyen Thi Xuan kon opgelost worden dankzij de databank. Op oudejaarsnacht 2016 was haar verkoolde lichaam gevonden in Geluwe. Bijna twee jaar lang tastte de politie in het duister over wie ze was. Tot haar familie contact opnam met ons land, en het NICC via DNA-onderzoek een naam kon plakken op het lichaam. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen