Brazilië is de grootste uitvoerder van vlees ter wereld en die kuddes hebben ook veel land nodig.
AP2003

Europa dreigt met economische strafmaatregelen tegen Brazilië wegens bosbranden in de Amazone

Frankrijk en Ierland willen het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen in Latijns-Amerika niet goedkeuren als Brazilië niet optreedt tegen de branden. Finland stelt een boycot van Braziliaans vlees voor.

"De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gelogen over zijn engagementen inzake het milieu. In deze omstandigheden verzet Frankrijk zich tegen het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur", zo staat in een mededeling van het Elysée, het presidentieel paleis.

Frankrijk staat niet alleen in die visie. Vanochtend had de Ierse premier Leo Vardakar ook al opgeroepen om het akkoord met Mercosur niet te ratificeren. Geheel belangeloos is dat nu ook weer niet: Ierland staat onder druk van de eigen veeboeren, die te lijden hebben onder lage prijzen en een nakende brexit en die geen zin hebben in goedkoper vlees uit Latijns-Amerika.

Finland wil dan weer een boycot van vlees uit Brazilië als strafmaatregel opleggen, tenzij de overheid in Brasilia eens echt werk maakt van de bescherming van het Amazonewoud. De EU-lidstaten lijken flink boos te zijn en dat kan dus gevolgen hebben voor een groot vrijhandelsakkoord tussen de twee blokken. Al blijft grootmacht Duitsland wel voorzichtig. Een mogeljk blokkering van Mercosur is "niet de gepaste reactie", zo zegt een woordvoerder van de regering.

Enkele dagen geleden hebben Duitsland en Noorwegen wel al hun subsidies aan het Braziliaanse fonds voor de bescherming van het Amazonewoud opgeschort. Samen gaat dat om een bedrag van 70 miljoen euro. (Lees verder onder de foto).

Een betoging voor het behoud van het Amazonewoud voor de Braziliaanse ambassade in Londen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

EU is belangrijkste handelspartner van Mercosur

In juni van dit jaar bereikten de EU en Mercosur een belangrijk akkoord over wederzijdse handel. Mercosur werd opgericht in 1991 en omvat Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Venezuela is door de huidige crisis geschorst. 

De EU en Mercosur zijn belangrijke handelspartners. Europa is zelfs de belangrijkste partner en investeerder in het toch ook grote blok van Mercosur. Vorig jaar voerde de EU voor bijna 70 miljard euro goederen en diensten uit naar Mercosur. Het gaat dan vooral om machines, voertuigen, chemische en farmaceutische producten.

Omgekeerd is dat 42 miljard euro, aldus cijfers van de Europese Commissie. Mercosur exporteert vooral landbouwproducten naar Europa zoals soja, koffie, vlees en tabak. In de vier lidstaten van Mercosur wonen samen ongeveer 370 miljoen mensen. 

Brazilië is de grootste uitvoerder van vlees ter wereld. Vorig jaar ging dat om 1,64 miljoen ton vlees, goed voor een waarde van 6,6 miljard dollar. Het meeste vlees gaat naar China en Hongkong, maar ook naar Europa, het Midden-Oosten en Chili. (Info: Global Meat News).

In het Radio 1-programma "De wereld vandaag" gaf KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove extra uitleg over de economische druk op Brazilië:

Meest gelezen