Senne Van der Ven

Het is weer Cultuurmarkt! Lees meer over de start van het cultuurseizoen en andere weekendtips

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Start van het cultuurseizoen!

De Cultuurmarkt van Vlaanderen is al bijna een kwarteeuw een traditie in Antwerpen, op de laatste zondag van augustus. Vorig jaar trok het evenement 150.000 bezoekers die, verspreid over verschillende locaties, klaargestoomd werden voor het nieuwe cultuurseizoen. Dit jaar staan er 175 organisaties uit Vlaanderen en Brussel klaar om u te verleiden. Enkele plekken die u niet wil missen: de Opera aan het Operaplein opent uitzonderlijk de backstagedeuren, net zoals de statige Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. In die zaal vertellen enkele comedians zoals An Nelissen enkele niet zo serieuze sprookjes.

13 musea in Antwerpen zijn zondag ook gratis toegankelijk, als u de drukte van de Cultuurmarkt even wilt ontvluchten. 

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Verboden boven de 18 jaar

Een tentoonstelling waar ouders niét welkom zijn, dat is het opzet van de nieuwe expo in het S.M.A.K. in Gent. Kinderen tot 18 zijn vanaf zaterdag welkom, en kunnen voor 45 euro zelfs een echt kunstwerk kopen. Luc Tuymans, Guillaume Bijl en andere kunstenaars hebben zogenoemde steendrukken gemaakt, en een beperkt aantal wordt er aan zeer democratische prijzen verkocht.

Let wel: énkel kinderen en jongeren mogen de werken zien, en er hangen géén naamplaatjes bij de kunstwerken. Het doel is om enkel dat werk te kiezen dat je mooi vindt, niet omdat het toevallig werd gemaakt door een bekende kunstenaar.

Kakelend erfgoed in Wachtebeke

Je hebt roerend, onroerend en zelfs ontroerend erfgoed, maar ook lévend erfgoed. Dat levend erfgoed luistert naar namen als "Braekel" of "Ardense voskop". Het gaat om kippen-, koeien-, schapen- of paardenrassen die van oudsher worden gekweekt in Vlaanderen en nu wat zijn weggedeemsterd. 

Het "Vlaams paard" blijkt zelfs de grootste paardensoort ter wereld. Deze en andere weetjes kunt u zondag bijleren in Wachtebeke. Daar in het domein Puyenbroeck toont het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) waarom we ook op dat stukje erfgoed best trots mogen zijn. Er staat onder meer een internationale wedstrijd voor het Belgisch trekpaard op het programma, met meer dan 100 deelnemende paarden. Het provinciaal domein wordt zo ook meteen extra bemest, vermoeden we.

Aalst op stelten

Het hele weekend staan er in totaal meer dan 100 (!) circusvoorstellingen gepland in Aalst. Het festival "Cirk!" bundelt heel wat circustalent, sommige voorstellingen zijn betalend, maar er valt genoeg te beleven in de stad.

Druk Brussels weekend

In Jette wordt zaterdag Merho, de striptekenaar van De Kiekeboes, gevierd, samen met andere striphelden in de abdij van DielegemLaken ontvangt dit weekend het festival(letje) "Hello summer" dat "Brussel bad" moest doen vergeten. Terwijl in het Brusselse Jubelpark nog tot zondag de gezelschapspellen worden bovengehaald voor een nieuwe editie van het "Brussels games festival".

Uitwaaien tussen de heide

Als u dat allemaal wat te veel vindt, kunnen we u enkele mooie wandelingen aanraden. Dit weekend zijn het "Nationale heidedagen", want de paarse heidebloemen staan er prachtig bij. Dankzij de regen van de afgelopen dagen is de heide toch nog opengebloeid, ondanks de eerdere droogte. In Maasmechelen kunt u zelfs met uw blote voeten tussen de heide wandelen, maar ook op andere plekken in Vlaanderen bent u welkom. Prettig weekend!

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal", en ga daarna vooral zelf wandelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen