Videospeler inladen...

De impact van de Red Lions en de Red Panthers: aantal hockeyspelers is in 10 jaar tijd verdubbeld

Eind vorig jaar konden de Red Lions nog de wereldtitel binnenhalen in India en nu zijn ze in eigenland Europees Kampioen geworden. De straffe resultaten van de Belgische nationale ploeg hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de sport steeds populairder wordt, zowel bij jongens als bij meisjes. We zetten enkele cijfers op een rijtje.

De Belgische hockeyfederatie heeft op dit moment bijna 50.000 leden, dat is ruim het dubbele van tien jaar geleden. In Vlaanderen zijn er momenteel 50 hockeyclubs die 23.746 leden tellen. De afgelopen jaren heeft Vlaanderen een inhaalbeweging gemaakt in vergelijking met Franstalig België. Daar zijn nu 45 clubs met 25.295 leden. Tien jaar geleden waren er in Vlaanderen 29 clubs met 10.672 leden en in Franstalig België 37 clubs met 12.787 leden. 

Hockey heeft zijn stijgende populariteit in Vlaanderen niet alleen te danken aan de goede resultaten van de nationale hockeyteams Red Lions en Red Panthers, maar ook aan de uitzendingen op televisie. Sinds 2011 zet Telenet in samenwerking met de hockeyfederatie in op uitzendingen van hockeywedstrijden, waardoor de sport meer zichtbaarheid kreeg. Ook andere media hebben de afgelopen jaren meer en meer aandacht besteed aan hockey. Zo is de finale van het EK morgenavond te volgen op Sporza.be en Canvas (vanaf 20.10 uur).

Hockey is een sport die zowel bij mannen als vrouwen populair is. Van de leden is 52 procent man en 48 procent vrouw. Toch zien we bij de jongeren (tot 18 jaar) dat er sinds vorig jaar meer meisjes aan hockey doen dan jongens. Het is ook een sport met veel jonge leden. 14.472 leden spelen bij de jeugd (tot 18 jaar) en 9.274 leden spelen bij de volwassenen. De leeftijdscategorie 8 tot 11 jaar is momenteel procentueel de grootste.

De meeste clubs in Vlaanderen situeren zich in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, gevolgd door Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg. Victory in Edegem, ten zuiden van Antwerpen, is de grootste club van Vlaanderen met 1.614 leden. In Oost-Vlaanderen is Gantoise de grootste club met 1.384 leden en in Vlaams-Brabant heeft Leuven de grootste club met 1.122 leden.

Kaart: spreiding van de Vlaamse hockeyclubs (klik op de pins voor de ledenaantallen per club)

Hockeyclub Victory, die dit jaar zijn 100e verjaardag viert, bevestigt dat de sport de laatste jaren in de lift zit. "De resultaten van de nationale ploegen en de media-aandacht gaan hand in hand", zegt Sally De Leeuw, secretaris van de club. "Voor de jongste leefdtijdscategorieën werken we nu al met een wachtlijst. Jongens en meisjes kunnen eerst proeflesjes komen spelen en als er een plaats vrijkomt, mogen ze beginnen."

Hockey wordt vaak gezien als een elitaire en dure sport, maar de laatste jaren is die veel democratischer en toegankelijker geworden. Eind vorig jaar lieten wie hierover sporteconoom Wim Lagae al aan het woord. Ook De Leeuw bevestigt dat: "Als beginnende speler heb je niet veel nodig, schoenen en een stick. Die zijn nu ook te koop bij sportwinkels zoals Decathlon, dus toegankelijk voor iedereen."

Hockey blijft in vergelijking met andere sporten wel een kleine sport. Voetbal is in Vlaanderen de grootste sport die in clubverband beoefend wordt. In 2017 waren er bijvoorbeeld 4.353 voetbalclubs, 2.751 wielerclubs, 962 volleybalclubs, 527 tennisclubs en 344 atletiekclubs die aangesloten zijn bij een gesubsidieerde en/of erkende Vlaamse sportfederatie. Om verder te groeien is er vooral geld nodig, voor nieuwe infrastructuur en opleiding van coaches. Nu zijn de clubs vooral afhankelijk van sponsors en een uitgebreide vrijwilligerswerking. "Ook de samenwerking met de gemeente is heel belangrijk", zegt De Leeuw. "Zo delen wij onze infrastructuur met verschillende sportverenigingen."

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen