Videospeler inladen...

Hongkongers vormen mensenketting voor vrijheid, 30 jaar na eenzelfde protest in de Baltische staten

In Hongkong is vandaag een mensenketting gevormd voor vrijheid en democratie. Het initiatief komt net 30 jaar na een gelijkaardig protest in de toen nog Sovjetrepublieken Estland, Letland en Litouwen. Daar wordt ook vandaag een ketting gevormd uit solidariteit met Hongkong.

Hoeveel mensen er deelgenomen hebben, is nog niet duidelijk, maar volgens de organisatoren zijn er 44.000 mensen nodig om de geplande ketting van 45 kilometer te maken. Het waren in feite drie kettingen: twee op het vasteland en een op Hong Kong Island. (Zie in het groen op de kaart).

  • Groene stippellijn: mensenkettingen op vasteland en Hong Kong Island
  • Oranje stippellijn: grens tussen China en autonome regio Hongkong

Het ging om een vreedzaam protest voor meer vrijheid en respect voor de mensenrechten in Hongkong. Het was onder meer verzamelen aan de bekende promenade van Tsim Sha Tsui in het zuiden van Kowloon met zicht op de skyline van Hong Kong Island. Aan de andere kant van het water was er een gelijkaardige ketting van tientallen kilometers lang.  

Het protest in Hongkong gaat nu al zijn elfde week in. Ook tijdens het weekend zijn er opnieuw grote betogingen gepland en wordt verwacht dat er hinder zal zijn naar en op de luchthaven. (Er is nog veel meer onder de video en de foto). 

Bekijk hieronder beelden van het protest in Hongkong (én in de Baltische staten) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Historisch protest in Baltische staten

De mensenketting in Hongkong is geïnspireerd op een massaal protest in Estland, Letland en Litouwen op 23 augustus 1989. Toen vormden meer dan twee miljoen mensen een ketting tussen de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. (Lees verder onder de foto).

De onafhankelijkheid werd in 1989 door velen nog als onrealistisch beschouwd, maar werd twee jaar later een feit.

Het was een onverwacht massaal protest tegen de Sovjetcontrole over de drie kleine staten. Die waren in 1940 door de Sovjet-Unie bezet en geannexeerd. Het protest van 1989 werd getolereerd door toenmalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov en kon op veel sympathie rekenen in het Westen. (Lees verder onder de foto).

Het Baltische protest verzamelde in 1989 mensen van alle leeftijden tegen de Sovjetbezetting.
1989 AP

Twee jaar later verklaarden Estland, Letland en Litouwen zich onafhankelijk en viel de Sovjet-Unie uit elkaar. Al meer dan tien jaar zijn de drie Baltische landen lid van de Europese Unie en van de NAVO.

Het Duivelspact tussen nazi's en sovjets

De menselijke ketting in de Baltische staten vond niet toevallig plaats op 23 augustus 1989. Precies 50 jaar tevoren was hun lot bepaald in het "Duivelspact" tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie dat in 1939 ondertekend werd door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide staten, Vjatsjeslav Molotov en Joachim von Ribbentrop.

Het was een niet-aanvalspact, maar Berlijn en Moskou verdeelden tegelijk ook het oosten van Europa in invloedssferen. Zo was bepaald dat Polen tussen hen verdeeld zou worden en dat de Sovjet-Unie de Baltische staten kon annexeren. Kort daarop vielen beide legers Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog in Europa. Een jaar later vielen Sovjettroepen het Balticum binnen. Het Duivelspact kon de Duitse inval in de Sovjet-Unie niet vermijden. Het Balticum viel daarop in Duitse handen, maar werd in 1944 opnieuw bezet door de Sovjets, tot 1991 dus.

Molotov (rechts) en von Ribbentrop (tweede van links) naast een glunderende Stalin.
1939 AP

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen