Gene Simmons (Kiss) is 70: "Ik beschouw mijn tong als een geschenk van God"

Hij zou met duizenden vrouwen het bed gedeeld hebben en dat dankzij een job die hij ooit op muziekwebsite Metal Refuge omschreef als "op een podium staan en mijn tong uitsteken". Want het was niet alleen de muziek van Kiss, de rockgroep waartoe bassist Gene Simmons behoort, die hem wereldberoemd maakte. Tijdens optredens was, en is, ook zijn lange tong een attribuut dat hij regelmatig te voorschijn tovert. De opvallende rockmuzikant wordt vandaag 70.

Het verhaal dat Simmons zijn eigen tong vervangen had door die van een koe, om zo een indrukwekkender exemplaar te krijgen, ging in de jaren 70 snel een eigen leven leiden. Maar van dat chirurgisch hoogstandje bleek niets waar. Ook al gaf Simmons in interviews graag toe dat dat het beste gerucht was dat zich over Kiss, onder meer bekend van de wereldhit "I was made for lovin’ you baby", ooit de ronde gedaan heeft. "Maar het was allemaal het werk van moeder natuur", zo bleek.

Gene Simmons: "In het 6e leerjaar zaten er een aantal meisjes in mijn klas, vooraan, terwijl ik, omdat ik zo groot was, achteraan zat. Ze heetten Stella en Ireen. Omdat ze wisten dat ik een grote tong had, draaiden ze zich regelmatig om en riepen: "Doe dat nog een keer met je tong!" Ik dacht dat ze dat grappig vonden, iets clownesks. Ze lachten dan zoals kalkoenen die geslacht worden, met hun handje voor de mond. Toen ik daarna dan in de spiegel naar mijn tong keek, ja, dan besefte ik wel wat er in mijn mond stak." (Tv-zender Ten, september 2015)

"Ja, mijn tong is lang. Ze is beschikbaar voor bar mitswa’s en trouwfeesten. Ik heb er in ieder geval erg lieve vrienden door leren kennen. Eigenlijk begrijp ik niet zo goed waarom vrouwen die tong zo leuk vinden. Maar eerlijk waar, dat interesseert me niet. Zolang ik mijn tong maar leuk vind en zij die tong ook leuk blijven vinden." (Promotie-interview, januari 1982)

"Toen Engelbert Humperdinck en ikzelf aan het poseren waren voor foto’s (naar aanleiding van muziekopnames voor Humperdincks nieuwe album, red), maakten we voortdurend grappen. Grappen die alleen mannen maken. En waarvan sommige niet bestemd zijn voor jonge oren. Dus daar ga ik het niet over hebben. Hij wilde vooral weten of mijn tong zo lang was als de verhalen lieten uitschijnen. Ik heb dan geantwoord dat ik hem mijn tong wel wilde tonen, maar dat de vloer daarvoor te vuil was." (Page Six, oktober 2014)

"Tijdens familievriendelijke evenementen hou ik mijn tong zoveel mogelijk in mijn mond. Omdat ik weet dat er ouders zijn die daar aanstoot aan nemen. Ook al beschouw ik mijn tong als een geschenk van God." (Page Six, november 2014)

"Je vraagt me nu al zo vroeg om mijn tong uit te steken. Kom op, het is nog maar ochtend en er kijken zeker kinderen mee. En de vloer is niet geboend." (Good Morning Britain, november 2017)

"Ik begrijp niet goed waarom men zo verontwaardigd was toen Miley Cyrus haar tong tijdens de uitreiking van de Video Music Awards uitstak (zie foto hierboven). Of je nu je tong uitsteekt of je schudt met je billen, je zal niet de enige zijn die dat doet. Iedere zangeres wiens naam op een 'a' eindigt, of het nu Madonna, Shakira, Rihanna of Lady Gaga is, ze treden op terwijl ze hun liedjes nalippen alsof ze in een karaokebar zijn en kronkelen intussen rond op het podium. Zij doen het, waarom zou Miley het dan niet mogen doen? Bovendien, vergeleken met mijn tong, kan je Miley’s prestatie enkel beschouwen als vrouwenbasketbal. 't Is goed dat vrouwen basketbal spelen, maar dat is nog iets anders dan met de mannen spelen." (Rolling Stone, september 2013)

"Toen mijn dochter en zoon nog kinderen waren, kwamen ze naar mij kijken tijdens optredens en reageerden dan steevast met: "Oh mijn God, daar is onze pa weer met zijn tong uit zijn mond." Maar nu mijn zoon volwassen is, krijgt hij zelf vaak de vraag hoe zijn tong er uitziet. Wel, die is ook groot!" (The Sun, mei 2016)

Meest gelezen