Zoo zet lavendel in als middel tegen muggenbeten bij pinguïns

De Antwerpse Zoo gaat in het perk van de zwartvoetpinguïns lavendel aanplanten, om hen te beschermen tegen muggen. Die kunnen de pinguïns besmetten met vogelmalaria, een ziekte die dodelijk kan zijn.

Eerder deze week had een van de pinguïn-verzorgers in de Zoo een oproep gelanceerd op de sociale media om lavendelsnoeisel bij te houden, zodat de zwartvoetpinguïns daar hun nest mee zouden kunnen maken.

Coördinator dierenzorg Jan Dams: "In het verleden hebben we altijd berkentakjes gebruikt; we proberen nu voor het eerst met lavendeltakjes. Want het voordeel van lavendel is dat het muggen tegenhoudt. Die kunnen namelijk aviaire malaria overbrengen op de pinguïns, vogelmalaria dus, en dat kan gevaarlijk zijn." 

Lavendeljongen

De Zoo heeft intussen heel veel lavendel op voorraad. Dat wordt nu gedroogd en bijgehouden. Volgend voorjaar zullen de eerste jongen geboren worden, op een nestje van lavendeltakjes.

Meest gelezen