Videospeler inladen...

Onderwijsexpert Dirk Van Damme: “Consensus van de traditionele partijen heeft het systeem in slaap gewiegd”

Onderwijsexpert Dirk Van Damme vindt het goed dat de N-VA in het onderwijsdebat aan de boom schudt. Hij vindt het belangrijk dat het debat wordt opengegooid na jaren van consensus tussen de traditionele partijen. In “Terzake” waarschuwt Van Damme er echter voor dat een nieuwe minister van Onderwijs er niet met het gestrekte been in mag gaan en heel behoedzaam zal moeten zijn.

De N-VA steekt het allerminst onder stoelen of banken dat de partij de volgende minister van Onderwijs wil leveren. Voormalig staatssecretaris Theo Francken sprak zijn ambitie voor die post bijvoorbeeld al vaker uit. 

Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO, waarschuwt ervoor dat de nieuwe minister van Onderwijs “een bepaalde stijl van beleidsvoering in acht moet nemen”. Directief, van bovenaf sturen werkt volgens Van Damme alleszins niet in het onderwijs, omdat het “een heel logge en complexe structuur heeft, waar je eindeloos moet vergaderen en overleggen”. “Maar het is wel belangrijk dat je een stevige visie hebt en op lange termijn denkt, en weet waar je naartoe wilt.”

Duidelijke breuk

Als Francken of een partijgenoot de onderwijsportefeuille krijgt, verwacht Van Damme dat er een duidelijke breuk zal zijn met het verleden. “We komen immers uit een periode waarin er tussen de drie traditionele partijen - christendemocraten, liberalen en sociaaldemocraten - een vrij grote consensus was. De verschillen waren eigenlijk niet zo belangrijk.” 

Van Damme vindt het ook niet verwonderlijk dat de N-VA zijn zinnen heeft gezet op de post van Onderwijs. “In het buitenland hebben we ook gezien dat  het politieke conservatisme zich nu ook vertaalt in de onderwijsdebatten.”

Terechte kritiek

De onderwijsexpert vindt het ook goed dat de N-VA zich kritisch toont in het onderwijsdebat, omdat hiermee het debat eindelijk wordt opengegooid. “Ik vind dat we aan het einde gekomen zijn van een tijdperk waarin de consensus het systeem in slaap heeft gewiegd. De vragen die gesteld worden, vind ik legitiem; met de antwoorden ben ik het niet altijd eens.” 

De vragen die gesteld worden, vind ik legitiem; met de antwoorden ben ik het niet altijd eens.

Onderwijsexpert Dirk Van Damme

Zo vindt Van Damme dat N-VA-voorzitter Bart De Wever terecht kritiek levert als hij het over “pretpedagogie” heeft, omdat die kritiek ook leeft binnen de onderwijswereld. “Velen vinden dat het niveau verwaterd is, door verschillende processen (...) Omwille van de bezorgdheid over gelijke kansen is er een soort van nonchalance ontstaan.” Van Damme denkt dat die bekommernis over de kwaliteit van het onderwijs terecht tot uiting zal komen in het Vlaamse regeerakkoord.

De volgende Vlaamse regering moet volgens Van Damme vooral snoeien in de vele “middenstructuren” die de afgelopen jaren zijn ontstaan in het onderwijs: alles wat tussen de top en de leraren in staat. Van Damme vindt het belangrijk dat daar een halt aan toe wordt geroepen en dat de politiek de leraar weer centraal stelt en de bemoeienis van die middenstructuren wegneemt.

Bekijk hier het volledige gesprek met Dirk Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen