Videospeler inladen...

Onkruid, sneeuw en uitwerpselen: Mesen is lang niet de enige gemeente waar je de stoep brandschoon moet houden

Mesen, de kleinste stad van België, kwam vandaag in het nieuws omdat inwoners er voortaan een GAS-boete tot 125 euro riskeren als ze hun voetpad niet goed onderhouden. Niet alleen in het West-Vlaamse stadje riskeert u zo’n boete als u onkruid, afval of hondenpoep niet verwijdert: ook in vele andere gemeentes is dat verplicht, zo blijkt.

Dat je in de winter sneeuw moet ruimen voor je deur, dat is intussen algemeen bekend. Maar dat burgers in vele gemeenten het hele jaar door de stoep voor hun deur schoon moeten houden, is minder bekend. 

Nochtans staat die verplichting in het politiereglement van vele politiezones. Dat reglement is meestal eenvoudig terug te vinden op de website van uw politiezone. In die reglementen staan tussen vele andere regeltjes ook voorschriften over netheid. 

Uit een steekproef van VRT NWS blijkt dat er in vele politiereglementen letterlijk dit zinnetje staat: "De verantwoordelijke staat in voor het verwijderen van onkruid, wilde begroeiing, voorwerpen en materialen."

Hoe en wanneer?

Vaak staat er in de politiereglementen nog eens bij hoe het onkruid verwijderd moet worden. Zo is het in heel wat gemeenten verboden om het onkruid op de stoep te verwijderen met herbiciden, omdat die schadelijk zijn voor het milieu.

Wie het onkruid dan wil verwijderen, zal af en toe aan de slag moeten gaan met een keukenmesje of een speciale krabber om het onkruid vantussen de stoeptegels te krabben.

In sommige gemeenten, zoals in Bornem bijvoorbeeld, staat er ook het volgende: “Voetpaden en bermen mogen enkel schoongemaakt worden op de meest aangewezen tijdstippen om de veilige en gemakkelijke doorgang en de openbare rust niet in het gedrang te brengen.”

Niet alleen onkruid

In verschillende gemeentes moeten de inwoners niet alleen het onkruid verwijderen. Zo zijn de inwoners van Mortsel en Sint-Katelijne-Waver bijvoorbeeld ook verplicht om zwerfvuil op te ruimen als dat voor uw deur terecht zou komen. En in Sint-Truiden moeten de inwoners ook de roosters van het riool schoonmaken.

Ook heel opvallend: in verschillende politiezones in Vlaams-Brabant zijn de inwoners verantwoordelijk voor het "uitvoeren van alle herstellingen". In de praktijk komt het erop neer dat bewoners schade waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn, moeten laten herstellen. 

Een voorbeeld: u laat een container leveren om bouwafval in te dumpen, maar bij de levering wordt de stoep beschadigd. De bewoner moet de schade dan laten herstellen. 

Is de stoep voor uw deur beschadigd zonder uw toedoen? Dan moet u dit niet laten herstellen, maar er wordt wel verwacht dat u dat meldt bij de gemeente, zodat die de stoep kan komen herstellen.

Wat bij appartementen, pleintjes of leegstand?

Goed om weten voor wie in een appartement woont: daar zijn de bewoners van de gelijkvloerse verdieping verantwoordelijk voor het onderhouden van de stoep. Woont er niemand op het gelijkvloers? Dan zijn de bewoners van de eerste verdieping verantwoordelijk. 

Bij leegstaande huizen blijft de eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de stoep voor het pand. En wie tot slot aan een pleintje woont, moet meestal alles tot 1,5 meter voor de woning proper houden.

Beluister hier een uitgebreide uitleg over het schoon houden van stoepen in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen