Vakantie gepland tijdens een G7-top? Voor deze Vlaamse jongeren valt trip naar Biarritz in het water

Biarritz in Zuid-West Frankrijk is dit weekend het decor voor een G7-top. Een vergadering van de 7 grootste en belangrijkste economieën ter wereld. De stad is vooral populair bij surfers en vakantiegangers. Het ligt aan de Golf van Biskaje en is een trekpleister voor duizenden toeristen. Maar wie er nu op vakantie is, die wordt geconfronteerd met een stad in lockdown. Want hoog bezoek strijkt er dit weekend neer. Een domper voor Louis, Felix en Simon. Maar ook een klein beetje een avontuur.

Ze zijn net afgestudeerd van de middelbare school en bezig aan de reis van hun leven: Louis, Felix en Simon uit het Gentse. Na een fijne vakantie in Spanje zijn ze nu aangekomen in Biarritz. Een paradijs voor jonge surfers. Zon, zee, strand een historisch centrum en lekker eten.

Maar, de jongens waren vergeten de kranten te lezen: "Vrij onwetend zijn we aangekomen in Biarritz. We geraken het centrum niet meer binnen, overal staan er controleposten. En zonder het juiste pasje geraak je nergens meer.  Er is veel chaos en mensen klagen over het gebrek aan informatie", vertelt Felix Verstraete.

Videospeler inladen...

Zelfs hun eigen logement ligt in een zone die niet langer vrij toegankelijk is valt te horen bij Louis Soetaert: "We hebben deze ochtend meer dan twee uur moeten aanschuiven voor een badge voor zone 2 te kunnen krijgen, zodat we naar ons appartement kunnen. Maar zelfs met die badge zijn grote delen van de stad verboden terrein voor ons."

Biarritz wordt zwaar bewaakt voor de komende G7-top

Simon Van Vlem had zijn vakantie waarschijnlijk lichtjes anders voorgesteld: "Van zodra we aangekomen zijn was het al duidelijk dat er een enorme politiemacht aanwezig is. Gisteren konden we wel nog het strand bezoeken en de rest van de stad. Maar vandaag hebben we gemerkt dat alles hermetisch afgesloten is. Bij elke straat die naar de beveiligde zone gaat, zijn er strenge politiecontroles. Ze vragen daar je identiteitskaart en een speciale badge. De stad is leeggelopen."

Videospeler inladen...

De jongeren merken ook op dat er eigenlijk weinig tot geen informatie beschikbaar is. Niet voor wie de stad nu bezoekt maar ook niet voor de mensen die er wonen zegt Felix Verstraete: "De plaatselijke bevolking klaagt ook over het gebrek aan informatie. De badge moesten we ophalen in een wijk ver buiten de stad. Onze bus stond een paar dagen geleden ook al geblokkeerd op één van de plekken waar een grote tegenbetoging plaats zal vinden."

Ondanks de tegenvaller zijn de Vlaamse jongeren toch niet ontevreden dat ze nu in Biarritz zijn. Het is eens iets anders een G7-top van dichtbij meemaken. En wie weet krijgen ze dit weekend een glimp te zien van Donald Trump, Boris Johnson of Emmanuel Macron.

Wat is de G7?

De Groep van Zeven, kortweg dus de G7 genoemd is een intergouvernementeel forum van zeven belangrijke en grote economieën. De vergaderingen van de groep zijn vooral bedoeld om onderwerpen van economische en financiële aard te bespreken.

De leden zijn: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan,  de Verenigde Staten en Canada. Ook de Europese Unie schuift mee aan tafel.

Op het einde van de vergadering, die meestal een tweetal dagen in beslag neemt wordt er een politieke verklaring opgesteld en uitgestuurd. Daarin staan afspraken of intenties over wat te doen rond belangrijke internationale onderwerpen en problemen.  Die verklaring is vooral symbolisch, maar vorig jaar weigerde de Amerikaanse president Donald Trump nog om de slotverklaring van de G7 te ondertekenen.

Meest gelezen