AP

Voet op de tafel: was Boris Johnson onbeleefd, of toch niet?

Het bezoek van de Britse premier Boris Johnson aan de Franse president Emmanuel Macron verliep in een vriendelijke sfeer, zelfs met een stevige en warme handdruk tussen beiden. Misschien zelfs iets te vriendelijk, want al snel circuleerde op sociale media een foto van Johnson die, de benen breed open gespreid, zijn voet liet rusten op een tafeltje. "Ongehoord", foeterde men op Twitter. Maar de werkelijkheid leek enigszins anders te zijn en de conclusies van (opnieuw) boertig gedrag van Johnson leken iets te voorbarig.

Op Twitter lokte het gedrag van de Britse premier, die in Parijs op bezoek was om over het brexitakkoord te praten, onder meer volgende reacties uit:

Een grapje van Macron dat Johnson even voordeed

Maar niets was wat het leek en conclusies werden te snel getrokken. Zo verklaarde Christophe Petit Tesson, die de foto maakte, op de Franse nieuwswebsite Le Parisien: "Het voorval gebeurde tijdens een privé-onderonsje en de fotografen kwamen juist de kamer binnen op het moment dat Johnson met die handeling begon, waarmee hij dan onmiddellijk stopte toen hij ons zag binnenkomen. Maar ik kan je met de hand op het hart bevestigen dat dat allemaal gebeurde in een erg ontspannen sfeer, wat eigenlijk niet bedoeld was om gezien te worden door het grote publiek." 

Politiek verslaggever van de Britse nieuwszender Sky News, Tom Rayner, bevestigde de uitleg  van de fotograaf door de beelden van het voorval via Twitter te delen. Volgens hem maakte Macron een grapje over de lage tafel, die ook als voetbankje kon gebruikt worden als Johnson zich achterover zou willen leunen, iets wat de Britse premier dan ook heel kort deed.

Meest gelezen