Videospeler inladen...

Komende dagen gaan we opnieuw richting 30 graden: waarschuwingsfase hitteplan is geactiveerd

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan treedt vandaag in werking. Dat maakte de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) bekend. Het wordt de komende dagen erg warm. De waarschuwingsfase dient om kwetsbare groepen, zoals ouderen of kinderen, op te roepen om zich goed te beschermen tegen de hitte.

Het KMI verwacht de volgende dagen warm tot zeer warm weer. De temperatuur zal vanaf zaterdag boven 28 graden Celsius stijgen en kan maandag de 30 graden bereiken of overschrijden. 

"Omdat de temperatuursindicator in het ozon- en hittplan overschreden zal worden, start de activering van de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan", aldus IRCEL.

De waarschuwingsfase moet er onder meer voor zorgen dat instellingen en organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen, gepaste maatregelen treffen. Het algemeen advies luidt: voldoende water drinken, jezelf en je huis koel houden.

Het is de derde keer dit jaar dat de waarschuwingsfase voor ozon en hitte wordt geactiveerd, na 21-30 juni en de historisch tropische periode in juli van 19 tot 26 juli.

De combinatie van luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer zullen begin volgende week een toename veroorzaken van de ozonconcentraties. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe hoog de concentraties zullen oplopen en of de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden zal worden. "Indien er overschrijdingen van de informatiedrempel voorspeld of gemeten worden, zal dat via aparte waarschuwingsberichten gecommuniceerd worden", aldus nog IRCEL.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen