(archieffoto)

Brandweerman aangevallen bij interventie in Laken, parket opent onderzoek

In Laken is een brandweerman aangevallen door een jongeman. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. De brandweerman kreeg een vuistslag, waarop hij zijn aanvaller wegduwde en beiden ten val kwamen. De brandweerman is minstens een week werkonbekwaam. Het parket opent een onderzoek.

De Brusselse brandweer moest gisteravond tweemaal uitrukken naar de Modelwijk in Laken, een eerste maal voor een afvalbrand rond 22.05 uur, en een tweede maal rond 22.40 uur. Ditmaal stonden een plastic vuilniscontainer en een hoop afval in brand. Volgens de brandweer waren er opvallend veel groepjes jongeren op de been in de wijk, mede door het goede weer en het vuurwerk aan Heizelpaleis 5.

"Op het einde van de interventie was een brandweerman de brandslang aan het oprollen toen hij werd aangesproken door een van de aanwezigen", zegt Derieuw. "Na een korte verbale uitwisseling verliet die persoon de plaats, om plots op zijn stappen terug te keren en de brandweerman op zijn schouder te tikken. Toen die zich omdraaide, kreeg hij een vuistslag in het gezicht. De brandweerman duwde uit verdediging zijn agressor weg, waarop beiden hun evenwicht verloren en een trap afrolden."

De aanvaller werd daarop in bedwang gehouden door de andere brandweerlui tot de politie tussenbeide kwam. Zowel de agressor als de brandweerman werd overgebracht naar het ziekenhuis.

"De directie dient een klacht in tegen de agressor om het volle licht op dit incident te laten schijnen en elke vorm van straffeloosheid weg te nemen", zegt de brandweerwoordvoerder.

"De brandweerman verliest mogelijk een tand en is minstens tot het einde van de maand werkonbekwaam", gaat de woordvoerder verder. "Er is nu besloten om bij eventuele andere interventies in de Modelwijk tijdens de nacht steeds een beroep te doen op de politie. De directie veroordeelt ten strengste elke vorm van agressie tegen haar brandweerlui en betuigt haar steun aan het operationeel personeel."

Deze namiddag bekijkt de brandweer of ook komende nacht politiebegeleiding nodig is, maar een beslissing hierover is nog niet genomen. Volgens de woordvoerder komt verbale agressie tegenover brandweerlui wel vaker voor, maar is het uitzonderlijk dat klappen worden uitgedeeld.

Het parket van Brussel heeft intussen een onderzoek geopend naar het incident. Dat bevestigt woordvoerder Denis Goeman. "De betrokkenen zullen de komende dagen worden verhoord om meer duidelijkheid te scheppen over de omstandigheden en de aanleiding." De man die de vuistslag uitdeelde, was onder invloed van alcohol.

Meest gelezen