Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Chili kampt met grootste droogte in 60 jaar: meren waar vroeger toeristen in zwommen, zijn volledig verdampt

Chili gaat gebukt onder de ergste droogte in tientallen jaren. Vooral in het centrum van het Latijns-Amerikaanse land zijn de problemen groot. Complete meren waar vroeger toeristen gingen zwemmen in de zomer, zijn verdampt. De overheid heeft in heel wat gebieden de noodsituatie uitgeroepen.

Vooral de centraal gelegen regio's Coquimbo, Valparaiso, O'Higgins en Región Metropolitana (het gebied rond hoofdstad Santiago, red), zijn het zwaarst getroffen. Meren waar toeristen vroeger gingen zwemmen in de zomer, zijn compleet verdampt en drinkwater wordt steeds schaarser. Maar ook voor de landbouw in Chili is de aanhoudende droogte een ramp. Boeren moeten hun dieren verkopen omdat ze hen geen voedsel en water meer kunnen geven.

Antonio Walker, de Chileense minister van Landbouw, verklaarde eerder deze week dat 2019 een van de droogste jaren is die het land in zestig jaar al heeft meegemaakt. De overheid heeft in de zwaarst getroffen gebieden de noodsituatie uitgeroepen. Dat maakt extra steunmaatregelen voor de Chileense landbouwers mogelijk. Er wordt ook geld uitgetrokken voor de aanleg van twintig extra waterreservoirs. Minister van Financiën Felipe Larraín Bascuñán zal daarnaast in de begroting een post opnemen waarin geld komt waarmee de problemen door de klimaatverandering opgevangen kunnen worden.

(lees verder onder de foto)

Een verdwaalde steiger in het meer van Aculeo in de stad Paine, in de buurt van Santiago, dat sinds vorig jaar uitgedroogd is.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Verwoestijning

Jaren geleden al waarschuwden wetenschappers in Chili dat de droogte als gevolg van de klimaatverandering permanent zou kunnen worden. Al zo'n tien jaar valt er te weinig regen om mensen en dieren van voldoende drinkwater te kunnen voorzien. Bovendien verbruikt de industrie veel water. Chili is 's werelds belangrijkste koperproducent, ook de mijnbouw voor lithium is een grote economische verdienste.

Door het gebrek aan neerslag en water wordt de bodem steeds droger en meer uitgeput. Daardoor krijgt het woestijngebied steeds meer kans om op te rukken, een proces dat verwoestijning heet. Sommige wetenschappers vrezen dat op termijn 60 procent van Chili in woestijngebied zal veranderen.

In december is de Chileense hoofdstad Santiago het toneel van de 25e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties, de zogenoemde COP 25.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onderstaande foto's tonen beelden van de bodem van het meer van Aculeo in de stad Paine, in de hoofdstedelijke regio rond Santiago. In 2011 was het meer nog 12 km² groot en ongeveer 6 meter diep. Sinds mei vorig jaar is het uitgedroogd.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen