Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

IN BEELD: Handjes schudden, tafelen en stevig protest bij begin van G7 in Biarritz

De ogen van de wereld zijn dit weekend gericht op Biarritz. De badplaats in de zuidwestelijke punt van Frankrijk is dit weekend het toneel van de G7-top, de jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van de grote democratieën in de wereld én de EU. Ondanks het vele handjesschudden hangt er hoogspanning in de lucht. 

Gastheer van dienst is Emmanuel Macron. Bij het begin van de G7-top in zijn land sprak de Franse president de natie 10 minuten lang toe via de nationale tv.  Hierin riep hij onder andere op tot actie tegen de bosbranden in het Amazonewoud en sprak hij de wil uit om de handelsoorlog met de VS van Donald Trump te deëscaleren.

Over Trump gesproken: Macron ging voor het officiële begin van de top even tafelen met zijn Amerikaanse collega.  De lunch was vooraf niet gepland, maar kwam er op verzoek van Macron, om de spreekwoordelijke kou uit de lucht te halen.  Macron en Trump hadden voordien immers geclasht over de importtaksen. 

AFP or licensors

Ook in Europa hangt er kou in de lucht. Vooral over de brexit. Op onderstaande foto zien we de Britse premier Boris Johnson, de Duitse bondskanselier Angela Merkel,  gastheer Macron, de Italiaanse premier Guiseppe Conte en "Europees president" Donald Tusk.

De Europese leiders ontmoetten elkaar ook al voor het officiële begin van de top om hun verschillende standpunten vooraf te "coördineren". Maar onderling is er dus veel spanning omdat de nieuwe Britse premier Johnson de brexitdeal wil openbreken. Desnoods wil hij zonder deal uit de Europese Unie stappen.  Tusk en Johnson schuiven elkaar hierover de zwarte piet door. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Terwijl de wereldleiders in Biarritz de schone schijn proberen op te houden, wordt er zo'n 30 kilometer verderop gedemonstreerd door antiglobalisten.

In het stadje Hendaye trokken demonstranten met afbeeldingen van wereldleiders door de straten om hun ongenoegen te uiten over - wat zij noemen - neoliberaal  beleid.  Vijftienduizend mensen stapten op in de betoging die rustig bleef.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In Bayonne, een kleine 10 kilometer van Biarritz, bleef het minder rustig, bij protestmars van ruim 9.000 demonstranten. Betogers gooiden er met stenen naar politieagenten die een brug afsloten. De politie antwoordde met traangas en zette het waterkanon in.

AFP or licensors

Meest gelezen