Videospeler inladen...

Indianenhoofd Raoni: "Bolsonaro wil een einde maken aan het Amazonewoud en aan ons"

Raoni, de bekende Braziliaanse indianenchef, roept de hulp van de internationale gemeenschap in om de Braziliaanse president Jair Bolsonaro "zo snel mogelijk te doen vertrekken." "Wat hij met ons aan het doen is, is een ramp", zegt hij. "Hij wil er een einde aan maken, aan het Amazonewoud, aan ons. Het is echt verschrikkelijk." Raoni noemt Bolsonaro de kolonisator van het Amazonewoud, en niet de Franse president Emmanuel Macron.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt de laatste dagen de wind van voren vanwege zijn milieubeleid, en vooral vanwege zijn lakse aanpak van de branden in het Amazonewoud in Brazilië. En niet alleen politici en internationale organisaties uiten hun kritiek. Gisteren gingen duizenden Brazilianen de straat op in steden als Rio de Janeiro, Sao Paulo en hoofdstad Brasilia. In andere landen verzamelden mensen zich voor Braziliaanse ambassades, zoals in Chili, Ecuador, Uruguay en Argentinië.

Ook Raoni, de 89-jarige leider van het Kayapo-volk in Brazilië die ook internationale bekendheid geniet, laat van zich horen. "Ik vraag hulp uit het buitenland. Ik wil dat er een algemene mobilisatie komt om het vuur te bestrijden. We mogen het daar niet zomaar laten branden. Die branden, die stemmen mij triestig. Ik heb zoiets nog nooit gezien", zegt hij in een gesprek met het Franse persagentschap AFP.

Raoni houdt Bolsonaro verantwoordelijk voor de branden die momenteel in het Amazonegebied woeden. Hij wil de economie doen heropleven door meer in te zetten op landbouw en de ontginning van natuurlijke grondstoffen in het regenwoud. "Het is een ramp, wat hij met ons aan het doen is. Vroeger deden de Braziliaanse presidenten geen gevaarlijke dingen, stuurden ze niet aan op vernieling, zoals nu. En nu, de nieuwe president doet alles verkeerd."

Bolsonaro is degene die mensen zoals de boeren ophitst. Ze luisteren naar hem, denken dat alle rechten hen toekomen en steken de bossen in brand.

Raoni

"De president wil er een einde aan maken, aan het Amazonewoud, aan ons (de inheemse volkeren, red). Het is echt verschrikkelijk wat hij doet", gaat Raoni verder. "Hij is degene die de boeren ophitst. Ze luisteren naar hem. Ze denken dat alle rechten hen toekomen en steken de bossen in brand. Hetzelfde geldt voor de houthakkers en goudzoekers. Ze laten zich volledig gaan, zijn woorden zetten hen aan om het woud nog sneller te vernietigen."

Maar de boeren "zouden moeten begrijpen dat als ze zo voortgaan, er geen zuurstof meer zal zijn voor ons om te kunnen ademen." "Als we niet redden wat er nog overblijft van het Amazonewoud, garandeer ik u dat we nog meer branden gaan zien, en het zal de planeet zijn die in brand staat. Dit is nog maar het begin", waarschuwt Raoni.

"Bolsonaro koloniseert het Amazonewoud, niet Macron"

Raoni roept de hulp van de internationale gemeenschap in om Bolsonaro "zo snel mogelijk te laten vertrekken". "Ik geloof dat de Franse president (Emmanuel Macron, red) en andere internationale krachten druk kunnen zetten opdat de Braziliaanse bevolking Bolsonaro kan doen opstappen, dat het parlement stemt voor zijn ontslag."

Bolsonaro had Macron een "voorbijgestreefde kolonialistische mentaliteit" verweten, nadat Macron de branden een internationale crisis genoemd had en het thema op de agenda van de G7-top dit weekend zette. "President Bolsonaro liegt", zegt Raoni daarover. "Het is hij die de problemen creëert, die de nadruk legt op vernielingen, branden, mijnbouw. Hij is degene die het Amazonewoud koloniseert, niet Macron."

Wie is Raoni?

Raoni strijdt al meer dan 50 jaar voor de rechten van de inheemse volkeren en voor het behoud van het regenwoud in Brazilië. Hij is een van de grote leiders van de Kayapo, een van de weinige inheemse volkeren die overblijven in het Amazonewoud. Ze leven in de deelstaat Mato Grosso.

Sinds 1989 reist Raoni de wereld rond om campagne te voeren tegen de ontbossing van het Amazonewoud. In mei was Raoni nog in ons land om deel te nemen aan de klimaatmars van Youth for Climate in Brussel.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen