Archieffoto "Bavar (Believe) 373”.

Iraanse Revolutionaire Garde: "We hebben nieuwe raket getest"

Iran heeft met succes een nieuwe raket getest. Dat zegt het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal-majoor Hossein Salami. De spanning in de Golfregio houden al maandenlang aan. 

"Ons land staat altijd in de arena klaar om verschillende defensie- en strategische systemen te testen. Het zijn continu uitingen van de groei van onze afschrikwekkende kracht”, zei Salami nog. "Gisteren was een succesvolle dag voor deze natie.” Salami gaf geen verdere informatie over de raket zelf. 

Spanningen Golfregio

De Verenigde Staten en Iran leven op erg gespannen voet, sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich vorig jaar heeft teruggetrokken uit het nucleair akkoord met Iran gesloten in 2015. De VS voert daarbij de sancties tegen het land op. Iran houdt zich op zijn beurt daarom niet langer aan alle bepalingen uit dat akkoord.

Deze spanningen hebben zich de laatste maanden duidelijk getoond in de Golfregio. Zo waren er verschillende incidenten met olietankers in de Straat van Hormuz, een strategische erg belangrijke plaats voor het transport van olie en aardgas. 

In juni heeft Iran nog een Amerikaanse spionagedrone neergehaald bij die belangrijke zeestraat. Iran zei dat de drone zich boven hun grondgebied bevond, maar volgens de VS bevond de drone zich in het internationaal luchtruim. Vorige maand zei Trump dat ze in die zeestraat dan weer een Iraanse drone hebben neergehaald, omdat het onbemande vliegtuig te dicht bij een Amerikaans oorlogsschip naderde. Iran zei dat er geen enkele drone van hen werd neergehaald.

Vorige donderdag  toonde Iran nog een "in eigen land gebouwde langeafstandsraket, type Bavar (Believe) 373". Beide landen blijven elkaar provoceren. 

President Hassan Rouhani and minister van Defensie Amir Hatami, bij raket type  “Bavar (Believe) 373”.

Meest gelezen