Nicolas Maeterlinck

Mogelijke blauwalg leidt tot recreatieverbod op De Gavers

De burgemeester van Geraardsbergen, Guido De Padt (Open VLD), vaardigt een recreatieverbod uit op provinciaal domein De Gavers. Er drijft een verdachte laag op de vijver, waarschijnlijk gaat het om blauwalg. Het Agentschap Zorg en Gezondheid analyseert de potentieel toxische substantie.

Omdat blauwalg erg gevaarlijk is voor mens en dier, adviseert Zorg en Gezondheid om surfen, duiken en waterskiën te verbieden. Ook bootje varen, vissen en kajakken worden ontraden omdat bezoekers in contact kunnen komen met cyanobacteriën en hun toxines.

Het zwemgebied buiten ligt buiten de recreatiezone en er mag daar dus nog gezwommen worden, verduidelijkt het gemeentebestuur.

Er komen waarschuwingsborden op het provinciaal domein. De burgemeester vaardigt een tijdelijke politieverordening uit om het recreatieverbod af te dwingen. Die voorziet in boetes tot 350 euro.

Meest gelezen