Recordaantal pakjes met illegale geneesmiddelen onderschept in 2018

Vorig jaar werden 5.702 postpakketten met illegale geneesmiddelen en gezondheidsproducten onderschept, meldt de Tijd. Dat zijn er 1.230 meer dan in 2017.  Bij middelen tegen erectiestoornissen merken controleurs van het geneesmiddelenagentschap FAGG dat de hoeveelheid werkzame stof in die producten stijgt.  Dat kan gevaarlijk zijn bij ongecontroleerd gebruik.

Geneesmiddelen tegen erectiestoornissen zijn klassiekers bij de illegale producten.  Zes op de tien postpakketten, die de douane heeft onderschept en door het FAGG werden in beslag genomen,bevatten dergelijke producten. Daar merken controleurs een toename van het gehalte werkzame stof.   

Ook het gecombineerd gebruik van erectiestimulerende middelen (sildenafil en tadalafil) met een middel tegen vroegtijdige zaadlozing (dapoxetine) neemt toe. "Die combinatie kan gevaarlijk zijn omdat beide middelen een bloeddrukverlagend effect hebben", zegt FAGG-woordvoerster An Eeckhout. "Een sterke daling van de bloeddruk kan  gevaarlijk zijn voor mensen met hartproblemen."

Ook illegale slaappillen, middelen tegen ADHD, antidepressiva, antipsychotica en abortusmiddelen werden in postpakketten onderschept. 57 pakketten bevatten nootropica,  beter bekend als 'breinpillen' die dienen om het geheugen te stimuleren en waar studenten soms hun toevlucht toe nemen . Van die middelen is alleen Piracetam toegelaten op de Belgische markt.

In 285 pakketten staken hormonale producten: middelen die gebruikt worden als doping ,verjongingskuur of tegen stress.  Ook allerhande verzorgingsproducten zoals huidblekende crèmes , middelen tegen acné en haargroeimiddelen uit het illegale circuit werden onderschept.

Meest gelezen