Didier Reynders (MR) voorgedragen als Belgische Eurocommissaris: "Franstaligen waren eensgezind, Vlamingen niet"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wordt door ons land naar voren geschoven als Eurocommissaris. Dat laat premier én partijgenoot Charles Michel weten. Achter de schermen speelden verschillende redenen voor die keuze, zegt politiek journalist Johny Vansevenant. 

Normaal gezien gebeurt de aanstelling van een Europees Commissaris in het kader van een regeringsvorming. Herinner u dat vorige keer CD&V het premierschap van Kris Peeters opofferde om Marianne Thyssen Europees commissaris te laten worden. 

Maar nu de federale formatie op apegapen ligt, drong een beslissing zich op:  tegen maandag moeten alle 27 EU-lidstaten laten weten wie hun kandidaten zijn om in de Europese Commissie te zitten, zeg maar de regering van de Europese Unie. Die kandidaten zullen dan een gesprek hebben met de gekozen voorzitster Ursula von der Leyen en moeten later ook een test voor het Europees Parlement doorstaan. 

Overleg met de Kamer

Omdat de tijd dringt, heeft de ontslagnemende federale regering nu een beslissing genomen en minister van Buitenlandse Zaken Reynders naar voren geschoven als kandidaat-eurocommissaris. 

Ontslagnemend premier Charles Michel, die net als Reynders naar Europa verkast, heeft daarvoor informeel overlegd met "alle democratische partijen in de Kamer". Volgens hem is er géén meerderheid in de Kamer die tégen Reynders is. 

"Als minister van Buitenlandse Zaken heeft Reynders natuurlijk tonnen ervaring", zegt politiek journalist Johny Vansevenant. Maar is dat de enige reden voor de keuze? "Neen. Langs Franstalige kant was er consensus over Reynders. Zelfs bij de Franstalige socialisten van de PS (die deze week nog Laurette Onkelinx naar voren schoof als kandidaat, red.) was er geen veto. Langs Vlaamse kant was er geen eensgezindheid. Zowel Kris Peeters voor CD&V, Geert Bourgeois voor N-VA en Gwendolyn Rutten voor Open VLD leken geïnteresseerd of zouden alleszins geen "neen" zeggen."

Het is zo goed als zeker dat MR in de federale regering zal zitten. Deze post kan dus worden verrekend in de ministerposten

Oppositiepartij N-VA is alleszins niet tevreden. Volgens hen moest de nieuwe Eurocommissaris een Vlaming zijn, aangezien premier Michel al de post van Europees president heeft gekregen. "Maar de Franstaligen zeggen dat het weer tijd was voor een Franstalige Eurocommissaris, na Karel De Gucht (Open VLD) en Marianne Thyssen (CD&V). Daarnaast is het ook zo goed als zeker dat de MR in de nieuwe federale regering zal zitten en dus kan deze post worden verrekend in de ministerposten. Langs Vlaamse kant is het nog lang niet duidelijk welke partijen erbij zullen zijn."

Beluister hier de anayse van Johny Vansevenant en lees verder onder de audio:

"Erg verheugd"

Reynders zelf is "erg verheugd" met zijn voordracht als kandidaat-Europees commissaris. "Ik ben uiteraard heel blij met het vertrouwen dat de collega's in mij stellen", zegt hij. "Ik ben ook verheugd met het grote aantal positieve reacties die mij sinds de aankondiging bereiken. "

Momenteel is Reynders nog samen met Johan Vande Lanotte (SP.A) informateur. Samen bekijken ze welke opties er zijn federaal. Die opdracht loopt nog tot 9 september, wat perfect doenbaar is. Eind september zijn er hoorzittingen in het Europees Parlement, waar Reynders zal worden ondervraagd. De nieuwe Europese Commissie start in november. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen