Videospeler inladen...

Al 12e weekend op rij antiregerings­protest in Hongkong, spanning loopt opnieuw op

In Hongkong zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgekomen om te protesteren tegen de regering. De betoging verliep overwegend vreedzaam, maar een deel van de demonstranten heeft zich afgesplitst van de goedgekeurde route. Bij deze groep kwam het tot spanningen met de oproerpolitie, die moest chargeren en traangas gebruikte om de demonstranten uit elkaar te drijven.  

De manifestanten volgden aanvankelijk vreedzaam de route die door de politie was goedgekeurd en door het district Kwun Tong loopt. Maar een groep splitste zich af en stapte niet naar het eindpunt van de manifestatie. Ze hielden halt in de buurt van het politiekantoor van Ngau Tau Kok. Ze hebben barricades en verkeersversperringen opgeworpen. Honderden in het zwart geklede betogers waren gewapend met babmboestokken, bakstenen en honkbalknuppels en richtten zich tegen de politie.

De politie gebruikt traangas om de demonstranten uiteen te drijven.  Ondertussen doorkruist de politie ook delen van de vlakbij gelegen residentiële wijk Kowloon. Meer dan honderd agenten met schild patrouilleren om te voorkomen dat betogers opnieuw samenkomen.

(Lees verder onder foto)

Protest Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Betoging tegen camera

De betogers voeren actie in Kwun Tong, omdat het een van de eerste districten in Hongkong is die gebruik zal maken van slimme CCTV-camera's. Volgens de Chinese overheid verzamelen deze slimme camera's informatie over de lucht, het weer en het verkeer.

"Heel wat mensen hebben schrik dat de regering van Hongkong de camera zal gebruiken om mensen te controleren" zoals op het Chinese vasteland gebeurt, zegt actievoerder David Chan. Een van de camera's werd al door de demonstranten neergehaald met een elektrische zaag.

Heel wat mensen hebben schrik dat de regering van Hongkong de camera zal gebruiken om mensen te controleren

Actievoerder David Chan
Protest Hongkong
AFP or licensors

Twaalfde weekend op rij protest

In Hongkong wordt al voor het twaalfde weekend op rij gemanifesteerd tegen de groeiende macht van China. De voormalige Britse kolonie Hongkong is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar een groot deel van de 7 miljoen inwoners vreest dat Peking die vrijheden wil inperken.

Protest Hongkong
AFP or licensors
Protest Hongkong
AFP or licensors
Protest Hongkong
AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen