© 2018 SOPA Images

130.000 tellers gaan vanaf vannacht langs bij álle gezinnen in Kenia: "Iedereen moet thuisblijven en wachten"

Kenia start komende nacht opnieuw met een grootse volkstelling. Meer dan 130.000 tellers trekken er de komende nachten de straat op om elk gezin te "ondervragen". "Je kan maar beter thuis zijn, want wie niet geteld is, riskeert een boete van 5.000 euro."

Volkstellingen, ze zijn niet nieuw in Kenia. Om de tien jaar vinden ze plaats in het land. Elk huis krijgt dan het bezoek van een teller, die een hele reeks vragen stelt. Leeftijd, geslacht, nationaliteit, religie en burgerlijke staat: het komt allemaal aan bod. Maar ook onderwijsniveau, het bezit van een computer en de kenmerken van het huis worden besproken. Elk gezin moet rekenen op een gesprek van zo'n halfuur. 

Vanaf 18 uur

"Vanavond moet iedereen vanaf 18 uur thuis zijn, want vanaf dan kunnen de tellers langskomen", zegt Ruud Elmendorp vanuit Kenia in "De ochtend" op Radio 1. Al kunnen de tellers wel niet iedereen vannacht tellen. "En dus moet iedereen ook de komende zeven nachten beschikbaar blijven." Alle cafés zullen vanavond en morgenavond alleszins al gesloten zijn, zodat inwoners nog minder reden hebben om hun huis te verlaten. 

Beluister hieronder het gesprek met Elmendorp uit "De ochtend" of lees verder onder de audio:

Maar waarom doet Kenia die tellingen precies? "Volgens de overheid zijn ze nodig om goed beleid te kunnen voeren. Hier in Kenia is het niet duidelijk hoe de bevolkingssamenstelling is. Door de telling krijgen ze wel een idee van wie waar woont en weten ze welke plannen ze moeten ontwikkelen."

Alles wat op straat rondloopt, moet worden geteld

Opvallend: ook toeristen die in het land verblijven, zijn verplicht om deel te nemen aan de telling. "Alles wat op straat rondloopt, moet worden geteld", zegt Elmendorp. "Iedereen die zich niet laat tellen, riskeert een boete van 5.000 euro, wat een waanzinnig hoog bedrag is hier."

Wantrouwen

"Hier in Kenia is er wel veel wantrouwen ten opzichte van de volkstelling", zegt Elmendorp. "Een aantal maanden geleden moest iedereen zich al eens verplicht registreren. Voor velen voelt het dus als een herhaling. Bovendien vrezen mensen ook dat de resultaten door de politiek zullen worden gebruikt." 

Voor de telling worden in totaal meer dan 160.000 mensen ingeschakeld, onder wie ruim 130.000 tellers. 

Meest gelezen