Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Eerste dode gelinkt aan gebruik elektronische sigaret in VS"

In de Verenigde Staten is voor het eerst een patiënt gestorven aan een longziekte die wordt gelinkt aan het roken van elektronische sigaretten. Er zouden nog 193 potentiële gevallen zijn. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC gemeld. "Longartsen zeggen al jaren dat de e-sigaret niet als veilig alternatief voor roken mag beschouwd worden", waarschuwt professor en longarts van UZ Gent Guy Joos. 

"We zijn erg bedroefd over het eerste overlijden dat wordt gelinkt aan het uitbreken van een ernstige longziekte bij personen die e-sigaretten gebruiken of vapen", zei de directeur van gezondheidsdienst CDC, Robert Redfield. "Deze tragische dood benadrukt de ernstige risico’s gelinkt aan e-sigaretten." De overleden persoon werd "met een onverklaarbare ziekte" opgenomen in de staat Illinois. 

(Lees verder onder foto)

Nicolas Maeterlinck

De verschillende gevallen worden telkens in verband gebracht met de stof THC (tetrahydrocannabinol), de belangrijkste stof in cannabis die een uitwerking heeft op onze psyche, dat verklaren de experts van de Amerikaanse gezondheidsdienst. De patiënten zouden deze stof gebruikt hebben in de e-sigaret, tijdens het vapen. 

Het zou om 193 gevallen gaan, verspreid over 22 verschillende Amerikaanse staten. De verschillende gevallen werden gemeld in een periode van twee maanden, namelijk tussen 28 juni en 20 augustus. De patiënten zijn tussen de 17 en 38 jaar oud. 

Wat is vapen?

Bij vapen gaat men de rookachtige damp van een elektronische sigaret inademen. In de damp zit vaak een gearomatiseerde nicotinevloeistof, maar de vloeistoffen bevatten niet allemaal nicotine. De gebruiker beslist over de smaak van de vloeistof en of er al dan niet nicotine in wordt gebruikt. 

Zelfs zonder nicotine te gebruiken in je elektronische sigaret, zitten er nog steeds schadelijke chemicaliën in

Professor UZ Gent, Guy Joos

Over de e-sigaretten wordt beweerd dat ze minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten. Maar volgens wetenschappers is het gebruik van e-sigaretten helemaal niet onschuldig.

"Zelfs zonder nicotine te gebruiken in je elektronische sigaret, zitten er nog steeds schadelijke chemicaliën in", verklaart professor en longarts Guy Joos. "Door op hoge temperatuur deze chemicaliën te verbranden, komen er schadelijke stoffen vrij. En door te vapen komen die in je lichaam terecht via je longen. Weet dat je longblaasjes uitgespreid even groot zijn als een tennisveld en die oppervlakte staat  in contact met het bloed. Dus dat is ongetwijfeld schadelijk”, voegt Joos nog toe.

(Lees verder onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De mysterieuze longziekte wordt telkens gelinkt aan vaping in een of andere vorm. "In verschillende gevallen gaven de patiënten aan dat de producten die ze gebruikten de stof THC bevatten", zei dokter Ileana Arias bij het CDC.

Er is een verschil tussen wat de mensen in een e-sigaret gebruiken en de officiële producten, die gecontroleerd zijn

Professor UZ Gent Guy Joos

"Er is een verschil tussen wat de mensen in een e-sigaret gebruiken en de officiële producten, die gecontroleerd zijn. Dat is een probleem. De stof THC, komt op een illegale manier in de sigaret terecht of wordt in de Amerikaanse staten verkocht waar stoffen met cannabinoïden wel toegelaten zijn", duidt professor Joos. "Je weet natuurlijk niet wat mensen in hun e-sigaret stoppen." Ook online worden allerlei vloeistoffen voor e-sigaretten verkocht waarin onder andere de stof THC zit.

"Geen besmettelijke ziekte"

Volgens dokter Arias van de Amerikaanse dienst CDC is er “geen bewijs dat het om een besmettelijke ziekte gaat”. De patiënten vertonen symptomen als hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, braken en buikloop.

"Het is ook nog niet duidelijk of de ziekte bij de getroffen patiënten een gemeenschappelijke oorzaak hebben, of dat het om verschillende ziektes gaat met gelijkaardige symptomen", aldus Arias.

Ook de link met de THC-producten is nog niet uitgeklaard."De voorzitter van de Amerikaanse gezondheidsdienst, Gregory Conley, zei wel :"Vol vertrouwen te kunnen melden dat de ziekte werd veroorzaakt door de e-sigaretten die cannabis of een andere synthetische drug bevatten, maar geen nicotine."

(Lees verder onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gebruik e-sigaretten niet zonder risico

Maar het gebruik van een e-sigaret is niet zonder risico voor de gezondheid. "De chemicaliën worden in lagere dosissen verbrand, waardoor we de gevolgen pas op langere termijn zullen weten. Bij de gewone sigaret heeft het bovendien ook vele jaren geduurd voor we alle gezondheidsrisico’s kenden, bij de e-sigaret gaat dat ook zo zijn", vertelt professor Joos. "Bij dieren is al aangetoond dat de e-sigaret bronchitis en longemfyseem (longziekte) veroorzaakt."

"Longartsen zeggen al jaren dat de e-sigaret niet als veilig alternatief voor roken mag beschouwd worden", weet professor Joos. "Het kan zelfs een opstapje zijn om te beginnen roken, als jongeren het als iets onschuldig beschouwen."

Longartsen zeggen al jaren dat de e-sigaret niet als veilig alternatief voor roken mag beschouwd worden

Professor UZ Gent Guy Joos

"Als mensen willen stoppen met roken en ze hebben hulpmiddelen nodig, bestaan er veilige producten die veel meer gecontroleerd en bestudeerd zijn. Zo heb je producten op basis van nicotine, zoals de pleister en de kauwgom."

"Ook een rookstopmedicament kan ingenomen worden om de afhankelijkheid te doen stoppen. E-sigaretten hebben absoluut niet de strenge controles doorstaan,  zoals medicatie moet doen, aldus Joos. "Er bestaan dus voldoende medische middelen, die wel zeer streng gecontroleerd zijn, om mensen te helpen bij het stoppen", besluit Joos.  

Er zijn in de VS ook tenminste twee dodelijke ongelukken gemeld met een e-sigaret, waarbij het apparaat ontplofte in de slachtoffers hun gezicht.

ImageGlobe
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen